Return SIG

De Roma zet maatschappelijke activiteiten in de kijker

Journaliste Anouk Torbeyns en SIG-programmator Joyce Loir in de inkomhal van De Roma. Fotograaf: Richard Agyemang/StampMedia
Journaliste Anouk Torbeyns en SIG-programmator Joyce Loir in de inkomhal van De Roma. Fotograaf: Richard Agyemang/StampMedia

Spreken Is Goud – kortweg SIG: onder die noemer zet De Roma haar maatschappelijke programmatie in de kijker. “Dat is nodig”, zegt initiatiefneemster Joyce Loir. “Als belangrijk huis gelegen in het hart van Borgerhout hebben we de plicht ons te mengen in het publieke debat. Half Borgerhout komt hier over de vloer. We moeten al die mensen een stem geven, luisteren naar wat hen bezig houdt.”

De Roma organiseert al jaren debatten, lezingen, festivals en filmvertoningen over thema’s die de stad beroeren: racisme, gelijke kansen, armoede, verkeersveiligheid, klimaat … “Tussen de massa’s concerten geraakt die belangrijke poot binnen de programmatie soms wat ondergesneeuwd”, zegt Joyce Loir, die als maatschappelijk programmator voor De Roma werkt. “Daar brengen we met Spreken Is Goud verandering in. Met een duidelijk logo en een duidelijke baseline krijgen onze SIG-activiteiten vanaf vandaag de aandacht die ze verdienen.”

Meer tijd om te luisteren

De basis voor SIG ontstond tijdens corona. Joyce: “We konden toen niet veel doen, maar besloten toch een online debatreeks te maken. Die kreeg de naam De Roma Talks. Het concept sloeg onmiddellijk aan: diepgaande gesprekken met diverse gasten over thema’s die lokaal leven. Ondersteund door zorgvuldig geselecteerde moderatoren. Met SIG trekken we die lijn door.”

Eén van de moderatoren van De Roma Talks was Anouk Torbeyns, toen journaliste bij De Standaard, vandaag bij StampMedia. Ze interviewde haar gasten over het dekoloniseren van onze taal. “Ik kijk daar heel positief op terug. Het was fijn om de tijd en ruimte te krijgen om echt te luisteren. Als dagbladjournalist werk je vaak tegen de klok en het stuk dat je maakt heeft na enkele dagen nog weinig waarde. Ik vond het fijn om voor De Roma iets te maken dat een langere houdbaarheidsdatum heeft, dat de aanzet vormt voor een verder debat.”

Dat is ook hoe Joyce de toekomst van SIG ziet. “Met Spreken Is Goud willen we debatten op gang brengen. Dat kan enkel door zowel voor sprekers als publiek een veilige omgeving te creëren. De mensen in de zaal moeten zich kunnen herkennen in de mensen op het podium. Diversiteit is daarbij een sleutelwoord. Als we bijvoorbeeld een armoede-expert aan het woord laten, zetten we daarnaast iemand die iedere dag aan de lijve ondervindt hoe moeilijk het is de eindjes aan elkaar te knopen. Coaching en begeleiding zijn hierin essentieel, een goeie moderator die iedereen op zijn gemak stelt ook.”

Meer jongeren bereiken

Een belangrijke uitdaging ligt in het bereiken van jongeren. Dat beseft ook Anouk. Na haar job bij De Standaard maakte ze, mede door haar positieve ervaring met De Roma Talks, de overstap naar StampMedia. Die organisatie wil via gerichte journalistiek meer jongeren bereiken. “We proberen zoveel mogelijk naar thema’s te kijken met de blik van jongeren”, legt Anouk uit. “Zowel qua onderwerpen, beeldtaal als woordgebruik. Een huis als De Roma moet daar ook aandacht voor hebben. Zeker in het huidige klimaat, waarin steeds meer mensen, ook jongeren, zich afkeren van de samenleving. Het is belangrijk om inspanningen te leveren om zoveel mogelijk mensen aan boord te houden en een stem te geven. In een bruisend, jong district als Borgerhout betekent dit dat er aandacht moet gaan naar jongeren. Zij zijn de toekomst. De lancering van SIG en de samenwerking met tal van (jongeren)organisaties uit de buurt, draagt hier zeker toe bij.”

StampMedia
Eén van de pijlers van SIG is het opzetten van samenwerkingen. “Een uitgelezen manier om mensen te bereiken die we anders niet of moeilijk tot in De Roma krijgen”, zegt Joyce. Eén van die potentiële partners is StampMedia. Deze organisatie wil de stem van jongeren versterken via media en besteedt bijzondere aandacht aan jongeren die het minst gehoord worden. Meer info: www.stampmedia.be