Africa Day Met markt, debatten en live concert van Nnelg en Prince K Appia
Sponsor: Nana Benz

Afrikadag is de jaarlijkse herdenking van de oprichting van de Organisatie voor Afrikaanse Eenheid (nu Afrikaanse Unie) op 25 mei 1963. Het wordt gevierd in verschillende landen op het Afrikaanse continent en over de hele wereld. Afrikadag is een kans om de Afrikaanse diversiteit en succes te vieren, het culturele en economische potentieel op het Afrikaanse continent te benadrukken, om het bewustzijn rond de pan-Afrikaanse idealen te vergroten,  om de bevolking te onderwijzen over de geschiedenis van Afrika, en om Afrikanen en de Afrikaanse diaspora te inspireren om mee te denken over de toekomst van het continent.

Afrikadag is een opportuniteit om het dynamische, diverse continent dat Afrika heet, te herintroduceren aan de bevolking. Het is ook een moment om vastgeroeste stereotypen van het continent om te keren door aan te tonen hoe het leven er effectief aan toe gaat vandaag de dag door verhalen, foto's en video's te tonen die het hedendaagse Afrika laten zien en kennis te maken met de rijke geschiedenis van Afrikaanse koninkrijken en cultuur.

Afrikadag is ook een opportuniteit om aan diaspora te laten zien waarom Afrikaanse eenheid belangrijk is voor Afrikanen en te inspireren om zelf mee te denken en bouwen aan de toekomst van Afrika.

Afrikadag zal een host country hebben, namelijk Ghana. De keuze van Ghana als host voor deze eerste editie van Afrikadag is een eerbetoon aan het werk van de eerste president van een onafhankelijk Ghana, één van de grondleggers van de Afrikaanse Unie en grote pan-afrikaan Kwame Nkrumah die met zijn onafhankelijkheidsstrijd in Ghana de rest van het continent heeft geïnspireerd om hun eigen onafhankelijkheid te bekomen. 

Het Afrikadag-evenement van Nana Benz is een mix van een conferentie en een festival. Aan bod komen boeiende gesprekken, boeksessies, een markt, lekker eten en een levendige sfeer. Een boeiende dag waarop je kan connecten met het continent en andere mensen uit de diaspora. Het wordt een soort dynamische mash-up van ideeën, creatieve vibes en lekker eten.

CONVERSATIONS in Amor
 

Politics for the diaspora
Met het oog op de verkiezingen in België proberen wij inzicht te bieden in de politieke situatie in België en hoe de resultaten van deze verkiezingen invloed kunnen hebben op het leven van de diaspora. Daarnaast onderzoeken wij ook hoe de diaspora zich kan informeren en voorbereiden op de verkiezingen.
Verder richten wij onze aandacht op de impact van de politiek in de Afrikaanse landen van herkomst en hoe de diaspora hieraan kan deelnemen of invloed kan uitoefenen.

What’s in a name?
Met dit maatschappelijk debat willen wij onderzoeken wat de Afrikaanse identiteit is. Wij willen antwoorden op vragen zoals: Wat betekent het om Afrikaan te zijn? Wie is de diaspora? Waarom is het belangrijk om ons Afrikaan te noemen?

Diaspora on the continent
Vanuit de Afrikaanse diaspora zijn er velen die ervoor kiezen om actief bij te dragen aan de ontwikkelingen op het continent. Tijdens deze talk willen wij hen in de schijnwerpers zetten en van hen horen wat hun motivatie is/was om te ondernemen/werken op het Afrikaanse continent, de uitdagingen die zij ondervinden en de lessen die zij eruit trekken.

 

TIMBOOKTU
Tijdens deze boeiende TIMBOOKTU sessies willen we de jongere generatie introduceren aan de rijke en diverse culturen, geschiedenis en tradities van het Afrikaanse continent. Door middel van meeslepende verhalen proberen we kennis over te brengen, begrip en waardering te creëren voor de diepgaande bijdragen van Afrika aan de wereld.

De TIMBOOKTU sessies dienen als een platform voor kennisvergaring, waarbij de jongeren worden aangemoedigd om vragen te stellen, hun gedachten te delen en zich te verdiepen in het Afrikaans continent. Door deze betrokkenheid hopen we een brug te slaan tussen generaties en culturen, waarbij we de jongere generatie inspireren om een bredere kijk op de wereld te ontwikkelen en hun eigen identiteit te verrijken met kennis over het Afrikaanse continent.

MARKT in De Roma
Wat zou een Afrika Dag zijn zonder een markt? De markt speelt een centrale en veelzijdige rol binnen de Afrikaanse samenleving en cultuur. Het vormt de basis voor het levensonderhoud van ondernemers en biedt iedereen de kans om zich te engageren in verschillende economische activiteiten, van landbouw tot handel, wat de economische structuur van gemeenschappen vormgeeft.

Naast economische transacties zijn markten ontmoetingsplaatsen voor culturele uitwisseling, waar diverse mensen samenkomen om goederen te verhandelen. Deze interactie bevordert een rijke verscheidenheid aan tradities, talen en gebruiken, wat bijdraagt aan de culturele diversiteit van het continent. Mensen voeren niet alleen zaken uit, maar gebruiken markten als levendige centra voor sociaal contact, het delen van nieuws en het versterken van gemeenschapsbanden.

Markten spelen een belangrijke rol bij het behoud van cultureel erfgoed, met name in de presentatie van traditionele ambachten en ambachtelijke producten. Handwerken, kunstwerken en traditionele kleding vinden een platform op markten, waardoor ambachtslieden zowel hun creaties kunnen behouden als verkopen. Ook voedselmarkten zijn cruciaal voor het behoud en de promotie van culinaire tradities, waar lokale en traditionele gerechten vaak de hoofdrol spelen.

Met de rol van de markt in ons hoofd, is het meer dan duidelijk dat er tijdens Afrika Dag ook een markt is waar ondernemers uit de Afrikaanse diaspora hun ambacht, producten en innovaties kunnen voorstellen. 

Africa day is een event georganiseerd door Nana Benz met steun van het Afrikamuseum (https://www.africamuseum.be/nl) en De Roma. 
Nana Benz is een vzw uit Antwerpen opgericht door Tetty Kayembe, Audrey Ikirezi en Eyram Amavi met als missie de beleving van de Afrikaanse cultuur te promoten bij de diaspora in België. Om deze missie te verwezenlijken, organiseert Nana Benz culturele en educatieve evenementen met een multidisciplinair karakter.