De Staat

De heren van De Staat gaan al tien jaar mee. De band uit Nijmegen heeft een ijzersterke sound en staat live als een huis, de bezetting rond liedjesschrijver en zanger Torre Florim is nog steeds onverwoestbaar. Sinds de videoclip voor Witch Doctor in 2015 viraal ging, brak De Staat ook door buiten Nederland. Er volgden Europese tournees langs de grote zalen en festivals en voorprogramma’s voor de Rolling Stones én Muse.

Blijven vernieuwen en jezelf opnieuw uitvinden, zowel muzikaal als visueel, is het dada van De Staat. “Ik zou het kut vinden als we over vijf jaar nog steeds hetzelfde doen”, zoals Torre al eens zei. Bubble Gum, het zevende en laatste album uit 2019, bevat zo’n nieuwigheid: synthesizergeluiden die met gitaren zijn ingespeeld.  Openingstrack KITTY KITTY deed het ook internationaal weer erg goed, zo stond het op de soundtrack van Playstation-spel Sackboy: A Big Adventure en Golden Globe-winner I Care A Lot. Nieuw werk komt er bovendien snel aan, alleen een releasedatum is er nog niet.

Dat De Staat het grote verrassingseffect live meeneemt en op het podium van De Roma uitpakt met een geweldig straffe show, is nu al een zekerheid. “We wachten als sinds 2019 om nog eens op tour te gaan”, aldus Torre. “We kijken er dus echt naar uit. We hebben nieuwe songs en nieuwe pakken, we zijn opgeblonken en klaar om te gaan! En dat na twee jaar ingehouden adrenaline: wie ons een beetje kent, weet dat dat wel eens gevaarlijk zou kunnen worden.”