Een Nyeu Liedeken Een levende canon

Geen stad zo rijk aan volksmuziek als Antwerpen. Van 16e-eeuwse kuise wijsjes tot tijdloze liefdesverklaringen en mysterieuze moordliederen, van anonieme makers tot ongekend populaire volkszangers. Wat vertelt deze geschiedenis ons vandaag? Wat komen we te weten over onze stad en haar inwoners als we samen deze geheimzinnige schat van kennis in duiken?

Dit najaar organiseert Teletext in samenwerking met De Roma en WALPURGIS het festival Een Nyeu Liedeken. Drie avonden waarop kunstenaars aan de haal gaan met een stukje van dit erfgoed en een dialoog plaatsvindt over de betekenis van volksmuziek in de 21e-eeuwse grootstad. Liederen uit de Vlaamse canon in een lipsync-drag-performance; het Reuzenlied in een post-apocalyptische setting;  Wannes van de Velde op beats. Wees welkom om dit spektakel van dichtbij mee te maken! Wees welkom bij Een Nyeu Liedeken! 

Wanneer? 11 oktober, 9 november, 19 november 2021

Een levende canon. De overeenkomsten tussen hedendaagse vormen van artistieke recycling en de historische recycle-cultuur van volksmuziek vormen het vertrekpunt van de laatste festivalavond, op 19 november 2021. Welke liederen en verhalen overleefden de tand des tijds, en werden zo deel van de canon? Welke niet? En hoe kunnen we nieuwe vormen van canonisering ontwikkelen, die een inclusiever begrip van de canon hanteren en ruimte laten voor constante herwerking en kritische perspectieven?

Met: Simon Baetens / Electra, Emanuele Dainotti, Maya Mertens, Nyiragasigwa Hens 

Met werk van: Nyiragasigwa Hens, Seckou Ouologuem, Viktor De Greef, Olivier Penu, Les Âmes Perdues, Jonas Govaerts, Flor Declercq, Gilles van Hecke, Jason Dousselaere, Céline Ottenburgh, Simon Baetens / Electra, Maya Mertens & Emanuele Dainotti.
Festival Een Nyeu Liedeken is een productie van Teletext, WALPURGIS & De Roma en wordt ondersteund door Stad Antwerpen, Erfgoedlab Antwerpen, deFENIKS & Museum Vleeshuis.
Met dank aan: ‘t Werkhuys