JOOLS HOLLAND & His Rythm & Blues Orchestra featuring Gilson Lavis with Roland Gift of Fine Young Cannibals and guest vocalists Ruby Turner & Louise Marshall

UPDATE: het concert van Jools Holland werd verplaatst van 6 april naar 27 juni 2023. Tickets blijven geldig voor de nieuwe datum.

Yes, Jools Holland komt opnieuw naar De Roma! In 2016 speelde de Britse sterpianist met zijn Rythm & Blues Orchestra al eens voor een uitverkochte zaal. En Jools Holland zou Jools Holland niet zijn, mocht hij voor zijn nieuwe tournee ook geen geweldige guest vocalists uitnodigen. In De Roma zijn alvast soulzangeres Ruby Turner en Roland Gift, bekend van Fine Young Cannibals en megahit She Drives Me Crazy, van de partij.

Jools Holland (1958) een muzikaal genie noemen, is niet zo overdreven. Als 8-jarige leerde hij zichzelf piano spelen en als 16-jarige trad hij toe tot de band Squeeze. In 1980 verliet hij de groep voor een succesvolle solocarrière, z'n eerste wapenfeit was de ep Boogie Woogie. Met drummer Gilson Lavis, nog steeds z'n vaste partner on stage, richtte hij z’n eerste eigen bigband op. Die evolueerde doorheen de jaren tot een 19-koppig orkest: een pianist, organist, drummer, drie zangeressen, een gitarist, een basgitarist en een 11-koppig blazersensemble! 

Met zijn geweldige muzikaliteit en innemende persoonlijkheid verovert Jools Holland niet alleen de podia wereldwijd. Sinds 1992 is hij ook de immer energieke host van het BBC-programma Later with Jools Holland en de BBC-oudejaarsspecial Hootenanny, waarin de grootste namen uit de muziekwereld live optreden en vaak een stukje jammen met Holland aan de piano. De vele samenwerkingen op het podium resulteerden in de albumreeks Jools and Friends. In 2021 verscheen het laatste album, Pianola. Piano & Friends, waarvoor Holland samenspeelde met o.a. Gregory Porter, Herbie Hancock, Tom Jones en Joe Bonamassa.