Philip Catherine 80

Philip Catherine wordt 80! Op de dag voor zijn verjaardag viert één van onze meest iconische jazzmuzikanten feest in De Roma. Speciaal voor deze avond stelde Philip Catherine een bijzonder fijne gelegenheidsband samen. Het programma ligt nog niet helemaal vast, maar dat het een bijzondere avond vol verrassingen wordt, dat staat al vast. 

Philip Catherine’s soepel swingend gitaarspel en lyrische composities zijn uit duizenden herkenbaar. En ook al is Catherine een ware snarenvirtuoos, toch pakt hij nooit uit met gratuite technische demonstraties. Liever concentreert hij zich op de puurheid van de klank, intensiteit van improvisaties en uiterst hecht samenspel met zijn muzikanten. Na meer dan zes decennia op wereldwijde podia en 28 platen rijker, is hij zonder twijfel een van de vooraanstaande figuren van de Europese jazzscene. Getuige daarvan zijn samenwerkingen met jazzgrootheden zoals Chet Baker, Tom Harrell, Stéphane Grappelli, Larry Coryell, Dexter Gordon, Charles Mingus en Toots Thielemans. Zijn unieke stijl en klankkleur zullen een inspiratie blijven voor de komende jazzgeneraties.

Anno 2022 denk Philip Catherine nog lang niet aan stoppen met gitaar spelen. Eerder dit jaar bracht Catherine Pourquoi uit, een tweede trioplaat met Paulo Morello en Sven Faller. Tijdens de lockdowns speelde hij elke dag in z’n appartementje gitaar en vond hij inspiratie bij YouTube-filmpjes van verschillende gitaristen. “Die gitaar is een verlengstuk van mezelf. Zonder zou mijn leven vreselijk saai worden. Na 65 jaar gitaar spelen ben ik niet meer op zoek naar perfectie, maar ik streef wél naar vooruitgang. Het zorgt ervoor dat ik vandaag nog even gepassioneerd ben door jazz dan toen ik als tiener verslingerd raakte.”

Line-up

Philip Catherine, guitar
Bert Van Den Brink, piano
Nicola Andrioli, piano
Bart DeNolf, double bass
Nicolas Fiszman, guitar