St. Vincent All Born Screaming Tour + support: Heartworms

Voor fans van Angel Olsen, Björk, Courtney Barnett  

In een lyrische review omschreef het toonaangevende blad Rolling Stone Annie Clark, aka St. Vincent, ooit als de gereïncarneerde queen of retropop, gedoopt in de New Yorkse underground. Dat dat niet overdreven is, bewijst ze keer op keer met haar eigenzinnige albums en intense liveshows. St. Vincent is niet meer te stoppen en katapulteert zichzelf terecht en met een duizelingwekkende snelheid naar het moderne popsterrendom.

Het is vandaag simpelweg onmogelijk geworden om naast St. Vincent te kijken. De wereld leerde haar voor het eerst kennen in 2007 met het ingetogen, bloedmooie Marry Me. Sindsdien stormt de eigenzinnige Amerikaanse singer-songwriter als een wervelwind door de indiepopscene. Toen in 2017 haar meesterwerk MASSEDUCTION uitkwam, was het hek helemaal van de dam. Met de titeltrack won St. Vincent de Grammy voor beste rocksong, New York had er in één klap een wereldster bij. 

Nochtans liep het pad van Annie Clark niet over rozen. In 2010 belandde haar vader achter de tralies. Toen hij negen jaar later vrijkwam, schreef ze de emoties die daarmee gepaard gingen van zich af in een aantal nieuwe songs. Het resultaat was Daddy’s Home (2021), een album gedrenkt in sepia waarmee St. Vincent terugblikt op haar kindertijd. De muziek van St. Vincent is nooit vrijblijvend. Met ieder nieuw album sluit ze een periode in haar leven af en zet ze de toekomst naar een nieuwe toekomst wagenwijd open.

Ondertussen is het aftellen naar All Born Screaming (release 26 april). Haar zevende album is meteen het eerste dat ze volledig zelf produceerde. Eerste singles Broken Man en Flea bewijzen alvast dat St. Vincent op de top van haar kunnen zit. "Als je schreeuwend geboren wordt, is dat een goed teken", legt ze de titel van haar nieuwe plaat uit. "Het betekent dat je ademt, dat je leeft. Tegelijk is schreeuwen ook een vorm van protest. We worden allemaal geboren in protest. Het leven is tegelijk angstaanjagend én extatisch. Het is alles."

Support: Heartworms

Het voorprogramma van St. Vincent zal verzorgd worden door de getalenteerde Britse band Heartworms. De groep rond muzikante Jojo Orme brengt indringende post-punk en staat getekend bij het invloedrijke label Speedy Wunderground.