Strand of Oaks

Met In Heaven (release 1 oktober) schreef Tim Showalter de plaat van zijn leven. Met zijn gouden stem grijpt de immer innemende bezieler van Strand of Oaks – woeste baard, wapperende manen, maar o zo knuffelbaar – je van bij de eerste noot bij je nekvel. In Heaven, het achtste studioalbum van Strand of Oaks is een hartverscheurende plaat over pijn, verlies en intens verdriet. Maar ze staat ook symbool voor de kracht van muziek. Voor de houvast, de enige soms, die muziek kan bieden wanneer het noodlot toeslaat.

Drie jaar geleden verloor Tim Showalters vrouw Sue haar moeder in een verkeersongeval. Showalter zwoer de drank af om zijn vrouw te helpen haar leven terug op de sporen te krijgen. Samen besloten ze alles achter te laten en te gaan rondtrekken in de States. Een impulsieve beslissing, maar ook één die alles symboliseert waar In Heaven voor staat. Want meer dan een plaat om verlies te verwerken, is In Heaven een zoektocht naar het leven geworden.

Om de vele indrukken die Showalter opdeed tijdens zijn louterende roadtrip in een album te gieten, werkte hij onder meer samen met Carl Broemel (My Morning Jacket), James Iha (The Smashing Pumpkins), Bo Koster (MMJ, Roger Waters), Cedric LeMoyne (Alanis Morrissette, Remy Zero), Scott Moore en Kevin Ratterman. Het resultaat is van een verbluffende schoonheid en vormt een extra kroon op het rijke oeuvre van Strand of Oaks.

Drie jaar geleden stond Tim Showalter al eens op de planken van De Roma om zijn betreurde vriend Jason Molina te eren. Wie er toen bij was, weet dat de ruige Amerikaan met het peperkoeken hartje een zaal muisstil kan krijgen. Gedrenkt in melancholie en voortgestuwd door zijn krachtige stemuithalen en gitaarriffs neemt hij zijn publiek moeiteloos mee op een intense muzikale trip. Als een gids die houvast biedt in het leven, met ver weg in de horizon een zoete, roodgekleurde zon die langzaam wegzakt in de meren van Indiana. Alles komt goed.