Torgeir Waldemar + support: Dries

Scandinavische Americana voor fans van Neil Young, Daniel Norgren en Gram Parsons.

Dat de beste Americana de laatste jaren uit Scandinavië komt, is sinds de veroveringstocht van Daniel Norgren al lang geheim meer. De boomlange Noor Torgeir Waldemar (mét onafscheidelijke vikingbaard) verraste in 2014 met een prachtige, goudeerlijke singer-songwriterplaat die zo uit het Californië van de jaren ’70 had kunnen komen. Neil Young en Gram Parsons zijn nooit ver weg, maar ook meer hedendaagse troubadours als José González of Tom McRae hoor je terug in de countrysnik die Waldemars stem kenmerkt. Ook zijn tweede album, No Offending Borders (2017), werd uitstekend onthaald in de pers. Een stevigere plaat, waar Torgeir Waldemars achtergrond als gitarist in verschillende rockbands doorklinkt. Op Jamais Vu (2018) hoor je vijf herwerkte songs, hetzij elektrisch of akoestisch. Waldemar bewijst op die plaat zijn diversiteit als artiest. “Songs blijven nooit stil staan. Na jaren ze live te hebben gespeeld, zijn ze blijven evolueren, ver weg van waar ze ooit begonnen zijn. Daardoor ervaar ik geregeld een ‘jamais vu’, waaruit deze nieuwe plaat is ontstaan.”, aldus Waldemar.

In januari 2019 deed Torgeir Waldemar voor het eerst België aan, met een tour langs kleine, propvolle zaaltjes vol ademloos luisterende fans. Wie erbij was herinnert zich die avonden ongetwijfeld nog levendig. Enola.be ging luisteren in Eeklo en schreef achteraf “Sylvia (Southern People)” ontaarde in een niets ontziende orkaan van vuig gitaarwerk en ontspoorde orgelklanken terwijl de ritmesectie de boel helemaal in de fik stak. Het contrast met slotnummer “I See The End” — Waldemar: “ik vind het principe van bisnummers maar niets” — kon bezwaarlijk groter zijn. Enkel begeleid door akoestische gitaar en de achtergrondzang van zijn drie bandleden, zorgden de Noren voor een ingetogen, maar passend einde. De vikings kwamen naar Eeklo, zagen, en overwonnen.

Begin 2020 bracht Torgeir Waldemar zijn vierde plaat Love uit, waarvan de eerste single "Leaf In The Wind" alvast alleen maar goeds beloofde.

Wie één song van de Antwerpse troubadour Dries hoorde, of hem live zijn gitaar zag aanslaan, kan het getuigen: niemand blijft onbewogen bij het werk van deze Belgische singer-songwriter. Het duurt maar enkele seconden voor je verkocht bent aan zijn doorleefde stem en rauwe nummers die balanceren tussen blues en folk. Eens fan, altijd fan. Onder die fans ook bekende namen als Belgisch bluesicoon Roland, de Amerikaanse Grammy-genomineerde bluesman Guy Davis en natuurlijk Torgeir Waldemar, die Dries meteen in Noorwegen uitnodigde voor enkele voorprogramma’s nadat Dries voor hem opende in België. Allemaal zijn ze het met elkaar eens: deze man hééft het. Zijn solodebuut For The Light In Thy Heart verscheen in oktober 2017 en werd uitstekend onthaald in de pers. Sindsdien speelde Dries al ruim honderd concerten in binnen- en buitenland. Van een ruwe diamant als straatmuzikant, over frontman van New Rising Sun en nu op de rand van de grote doorbraak met zijn solowerk: Dries Bongaerts sloeg in zijn carrière geen stappen over. Als Dries bezingt met tomeloze strijdvaardigheid het kleine en het grote leven. Doorheen de authentieke, emotionele songs hoor je flarden van Bob Dylan, Will Oldham en Ry Cooder. Maar vooral heel erg veel Dries.

NOOT: het concert van Torgeir Waldemar werd verplaatst van 5 mei 2021 naar 4 mei 2022. Tickets blijven geldig voor de nieuwe datum.