Tutti Fratelli De Hoop

“Kinderen, grootmoeders, werkmannen in de fleur van hun leven… Allemaal eender. Grauw in hun bakkes. Krom van de zeer. En geen mens die er aan of omtrent wilde komen om ze te helpen. Om ’t niet over te krijgen, verdomme! Zelfs de lijkdragers kregen het nog over. Ge hebt er geen gedacht van.” 

In De Hoop varen de mannen met een Antwerpse knots de scheldemonding tegemoet, gedoemd ten onder te gaan. Het is Belzebub zelf die de venten overboord trekt, de draaikolk in. Daarnaast woedt een besmettelijke ziekte onder de mensen. Moeders en vrouwen blijven achter aan wal en vormen het koor van verdriet en verlies, maar ook dat van verzet en de kracht van het overleven. 

De Hoop gaat over de storm die we moeten doorstaan en over de ongelijkheid die stormen daarbovenop met zich meebrengen. Maar vooral over hoop. Over het vertrouwen dat alles goed komt. Andrà Tutto Bene. Alles komt goed.

Op hoop van zegen (Herman Heijermans, 1900) is het iconische theaterstuk dat Erik Vlaminck voor Tutti Fratelli transponeert naar De Hoop, in regie van Reinhilde Decleir. Exact 120 jaar na datum blijft deze tekst tijdloos en verrassend actueel. 

Na enkele maanden repeteren, ondanks de coronapandemie, kwam Erik kijken naar een doorloop. Een reactie: "En dan krijgt een mens de unieke kans om het iconische theaterstuk Op hoop van zegen van Herman Heijermans te bewerken… En bovendien schrijft een mens voor het eerst in zijn 66-jarige leven liederteksten… En dan ontstaat er toch wel enige twijfel of het allemaal wel goed genoeg is… Met een klein hartje ging ik kennismaken met wat Tutti Fratelli er van gemaakt heeft. Ik was verdorie tot bleitens toe ontroerd. Die muziek! Die kostuums! Die schaarse, maar o zo zuivere, beweging in de afstand die coronatijd tekent! Die speelernst en dat speelgenot! ‘De vis wordt duur betaald,’ zegt Knier. Tutti Fratelli fileert feilloos. Andermaal. Met het warme hart en de magistrale regie van Reinhilde over alles heen. Ik zal straks trots zeggen: ‘Gaat dat zien! Gaat dat zien!'"

Credits

TEKST Herman Heijermans
BEWERKING Erik Vlaminck
REGIE Reinhilde Decleir
COMPONIST & MUZIKALE LEIDING Florejan Verschueren
STEMCOACHING Steve Dugardin
MUZIKANTEN Florejan Verschueren, Sam Vloemans, Kobe Proesmans, Tobe Wouters, Stefaan Blancke
KOSTUUMONTWERP -EN UITVOERING Hannah Chebaro, Joke Vandekasteele
AFFICHEBEELD Bert Lezy
LICHTONTWERP Mark Van Denesse
LICHTUITVOERING Geert Custers
GELUID Gijsbrecht Moeyersons
FOTOGRAAF Cuauhtémoc Garmendia

SPELERS Ann De Pooter, Anna Schoonbroodt, Brenda Schoonbroodt, Chantal Boels, Christine De Clerck, Dirk Rypens, Hilde Boogaerts, Hilde Huygens, Katty Van Beeck, Lindsey van Roy, Marc Moens, Marijke Baum, Peggy Beaujean, Petra Van Hoye, Riccardo Federico, Sainbayar Khishigbayar, Steven Laenen, Kristel Meyskens

Deze productie kwam tot stand met de steun van de Tax Shelter maatregel van de Belgische Federale overheid met de hulp van Gallop Tax Shelter. In coproductie met Het Laatste Bedrijf.

NOOT: de voorstellingen van vrijdag 11, zaterdag 12 en zondag 13 juni 2021 werden respectievelijk verplaatst naar vrijdag 3, zaterdag 4 en zondag 5 december 2021. Tickets blijven geldig voor de nieuwe data.

Alle data

20:00
Grote Zaal
zittend
Koop tickets
20:00
Grote Zaal
zittend
Koop tickets
15:00
Grote Zaal
zittend
Koop tickets