Buffalo Tom

Voor fans van The Lemonheads, Pearl Jam, The Afghan Whigs

Het is intussen 38 jaar geleden dat Bill Janovitz (zang, gitaar), Chris Colbourn (bas, zang) en Tom Maginnis (drums) Buffalo Tom oprichtten in de herfst van 1986 in Northampton, Massachusetts. Met hun introspectieve teksten, prachtige harmonieën en ijzersterke liveoptredens bouwden ze in geen tijd een stevige fanbase uit en verwierven ze voor eeuwig een plaats in annalen van de alternatieve rockgeschiedenis.

Van bij de start was het duidelijk dat Buffalo Tom zich liet inspireren door hun liefde voor klassieke bands als The Replacements, The Gun Club, Bob Dylan, Echo & the Bunnymen, Van Morrison en The Rolling Stones. Debuutalbum Buffalo Tom (1988) was meteen een schot in de roos en zette de deur open richting Europa. Ook opvolger Birdbrain (1990) werd lovend onthaald, maar het was pas bij het derde album Let Me Come Over in 1992 dat de band wereldwijd een grote populariteit verwierf. Met Velvet Roof en het onsterfelijke Taillights Fade scoorde Buffalo Tom twee grote hits. Er volgde tours door Noord-Amerika, Europa, Australië en Nieuw-Zeeland.

Met het gloednieuwe Jump Rope brengt Buffalo Tom dit jaar zijn tiende langspeler uit. Ook live bewijzen de drie studievrienden dat ze nog niets aan kracht hebben ingeboet sinds de begindagen. Integendeel, het trio is uitgegroeid tot een indrukwekkende rockband waar je niet naast kan kijken. In De Roma stellen de Amerikanen hun nieuwe album voor én trakteren ze het publiek op een uitgebreide set met Buffalo Tom-klassiekers.