De Roma TALKS

De Roma gaat opnieuw online met De Roma Talks. Elke donderdag van april lanceren we een nieuwe video waarin een moderator in gesprek gaat met een aantal gasten. Elke aflevering behandelt een nieuw relevant thema.

Met deze reeks wil De Roma verschillende mensen samenbrengen om bij te dragen aan de maatschappelijke dialoog, om suggesties aan te brengen, elkaar uit te dagen en te bevragen. Borgerhout vormt de rode draad doorheen de reeks, want tijdens de gesprekken neemt de moderator zijn gasten mee op wandel.

De Roma Talks kan je altijd herbekijken via onze social mediakanalen of gewoon via de YouTube-links hieronder. De Roma Talks kan je ook beluisteren als podcasts op Spotify.

Aflevering 4: ramadan in tijden van corona

Ieder jaar breekt er voor moslims een maandlange vastenperiode aan. Naast het belang van zelfbeheersing en zelfreflectie wordt in deze maand benadrukt dat je elkaar nodig hebt en dat er meer is dan je individuele belang. Bovendien is het een mooie tijd waarin families en vrienden elkaar na zonsondergang bezoeken om het vasten te verbreken met de iftar-maaltijd. Door de coronamaatregelen verloopt de ramadan echter voor het tweede jaar op rij anders dan normaal. Wat zijn de gevolgen? En hoe gaat men daar mee om? 

Om daar achter te komen trekt Latifa Matheeussen de straat op in Borgerhout en treedt ze in gesprek met Saliha Berhili (islamleerkracht), Bassim Ouaich (medewerker beenhouwerij Salaam) en de jongeren Shakour Raoul Gashirahamwe, Hanae en Hind Yaakoubi.

Aflevering 3: de Turnhoutsebaan, geen doorgang wel een bestemming

Iedereen die zich op de Turnhoutsebaan waagt, voelt dat het beter kan. Veel beter. Voetgangers, fietsers, auto’s en openbaar vervoer razen er lukraak langs elkaar heen. Zowel op vlak van mobiliteit als op vlak van leefbaarheid zijn ingrepen hoogstnodig. Burgerinitiatief ‘Pak ze aan, de Turnhoutsebaan’ bracht buurtbewoners en buurtverenigingen samen en werpt zich op als gesprekspartner voor de overheden. Waarom gebeurt er niets? Hoe kunnen burgers samenwerken met overheden bij de heraanleg van deze belangrijke verkeersas? Wat zijn de grootste prioriteiten? 

Thomas Abelshausen (cultuursocioloog & schrijver) graaft naar verhelderende antwoorden in gesprekken met Aminata Barry (buurtbewoner), Yves Kibi Puati Nelen (spokesperson ‘Pak ze aan, de Turnhoutsebaan') en Marlies Lenaerts (stedenbouwkundige).

Aflevering 2: korte keten, het model van de toekomst?

i.s.m. Zuidcafé, 11.11.11, Broederlijk Delen en Oxfam Wereldwinkels

We consumeren steeds bewuster en de aandacht voor de korte keten groeit, maar wat betekent dit precies? Waar haal je als consument je producten? Bij de boer om de hoek of bij de bioboer? En wat met lekkernijen die we dichtbij niet kunnen telen zoals koffie of cacao? Primeert de afstand, de rechtvaardige prijs of het ecologische? En blijft korte keten een niche-economie of is het toch het model van de toekomst?

Katrien Vanderschoot (VRT-journalist) gaat hierover in gesprek met Tom Ysewyn (beleidsmedewerker bij Oxfam Wereldwinkels), Ruth Van Reusel (mede-eigenaar van coöperatieve buurtwinkel Ricolab) en Maarten Cerpentier (melkveehouder bij BioMilk).

Aflevering 1: racisme binnen taalgebruik

Ons taalgebruik zit vol sluimerend racisme. Taal is namelijk niet alleen taal. Het is ook context, geschiedenis, culturele aannames en politiek. Waarom is het belangrijk om wit te zeggen i.p.v. blank? Is dubbelbloed een betere term dan halfbloed? Mogen enkel mensen van kleur het n-woord gebruiken of gewoonweg niemand?

Journalist Anouk Torbeyns zoekt antwoorden op deze vragen met muzikant Miss Angel, dichter Lisette Ma Neza en scenarist Raf Njotea.