Een hart voor De Roma!

Zo steun je onze werking

De Roma, dat is genieten van muziek of cinema in een prachtige zaal. Dat is feesten in het wilde gewoel of een streepje muziek bij kaarslicht. Dat is nadenken dankzij een boekvoorstelling, een documentaire, een debat. De Roma, dat is een plek waar meer dan 600 vrijwilligers, jong en oud, arm of rijk zich welkom voelen.

Een huis om te genieten

Na 20 jaar leegstand en verkommering blinkt De Roma als een parel aan de Borgerhoutse Turnhoutsebaan. De Roma is een echte volksschouwburg waar iedereen tegen een democratische prijs kan genieten van zeer uiteenlopende muziekgenres: pop en rock, jazz en afrobeat, folk en roots, fado en flamenco, hiphop en electro, chanson en klassiek... het staat allemaal op het programma. Ook theater krijgt een plaats en er wordt gedanst op volksbals of retroparty’s. In Cinema Roma genieten klein en groot van oude klassiekers, kwaliteitsfilms uit alle contreien. Circus, rommelmarkt, weggeefbeurs en buurtevenementen vinden er onderdak. De variëteit in aanbod, in publiek en partners is haar grote trots en troef. Het aanbod is voor ieder wat wils, maar ook van ieder die iets kan bieden. De gevestigde waarden moeten hand in hand gaan met vernieuwing. Op het podium prikkelen vertrouwde en vernieuwende cultuurproducties elkaar.

Een huis met een boodschap

De programmatie is niet vrijblijvend. De Roma is een speler in een stad met vele uitdagingen en dat laat haar niet koud. Maatschappijkritische muziek, film, literatuur, expo of theater voelen zich thuis in dit huis. Boekpresentaties, debatten, voordrachten wakkeren de zoektocht naar constructieve oplossingen aan. Want niets is ooit af en niets is voor altijd. De Roma is een culturele en sociale innovator, die initiatieven van solidaire buren en burgers oppikt in functie van de maximale vrijheid van iedereen. In de maatschappelijke betrokkenheid van de Roma ligt haar toekomst als uniek cultuurhuis. Rechtvaardigheid, (internationale) solidariteit, samenleven en duurzaamheid draagt ze hoog in haar vaandel.

Een huis van mensen

De ontembare, enthousiaste betrokkenheid van professionele medewerkers én vrijwilligers vormt de sleutel tot het succes. De Roma staat er dankzij dat virtuele collectieve eigenaarschap van mensen die van dit huis houden en met de handen uit de mouwen de dagelijkse werking garanderen. Deze warme vonken slaan over op de artiesten en het publiek, die De Roma zo ook -terecht - als ‘van hen’ beschouwen. Het is een permanente opdracht om de ramen en deuren zo wijd mogelijk open te zetten voor alle mensen, die mee deel willen uitmaken van de volksschouwburg. Iedereen is even welkom.

Een huis met een verhaal

Het huis is een pilaar waar Borgerhout mee op steunt. Dat was vroeger zo. Dat is nu zo. Haar erfgoedwaarde staat ten dienste van het publiek. De Roma was voor oudere generaties slechts een levendige herinnering, vandaag maakt verloedering plaats voor nieuwe dynamiek. Vele vrijwilligers steken vanaf de allereerste renovatieweekends de handen uit de mouwen. De heropening is een schitterend project dat van onderuit is ontstaan en dat is uniek, een brede uitnodiging om het heft in eigen handen te nemen. Idealisme, pioniersgeest en solidariteit krijgen in De Roma een echte betekenis.  

Onze Roma

De Roma, dat zijn die tallozen die als een ‘wij’ ‘hun’ schouwburg een actief warm hart toe dragen. Het is een project, een werk dat nooit af zal zijn. Aan de weg blijven timmeren, met veel enthousiasme en engagement, is de uitnodigende opdracht. De Roma blijft geloven, hopen, dromen. En doet geloven, hopen en dromen. Enthousiasme is het waarmerk. Werken aan een leefbare, aangename stad waar mensen elkaar ontmoeten en samen dingen beleven. Hopen dat de positieve uitstraling van De Roma en van de vele andere Borgerhoutse initiatieven, de maatschappij rondom verder positief kunnen veranderen. Dromen dat steeds meer mensen uit hun zetel komen, sommigen uit hun sociaal isolement, om te genieten van een voorstelling in De Roma. In hun Roma. In onze Roma.

Na twintig jaren van opbouw, floreert De Roma als nooit tevoren. Die positieve dynamiek vertaalt zich in een fantastische programmatie en talloze projecten. De Roma is voor 85 procent afhankelijk van eigen inkomsten. Die komen van de ticketverkoop en de drankomzet, maar ook de vrije giften. Zoals je zelf ook merkt wordt het leven duurder. Onze energiekosten zijn bijvoorbeeld sinds 2022 maar liefst verdrievoudigd. Gelukkig staan we niet alleen. Samen met onze vrijwilligers en onze personeelsleden, samen met de artiesten, samen met ons publiek, samen met jou.

1 Steun ons met een gift

Met een gift help je ons om de afgelopen financieel zware periode zo snel mogelijk door te komen. Storten kan online via deze pagina van de Koning Boudewijnstichting (eenmalig of maandelijks terugkerend). Doe je het liever via een overschrijving dan kan dit op rekeningnummer BE10 0000 0000 0404 met gestructureerde mededeling +++017/1560/00077+++. Voor alle giften van meer dan 40 euro krijg je een fiscaal attest waardoor je er bijna de helft van terugkrijgt via de belastingen. 

 

2 Koop tickets

Natuurlijk zien we jou allerliefst terug in onze zaal. Je helpt ons én de artiesten door je tickets te kopen. Het overzicht van onze concerten vind je via de kalender

 

3 Verras jezelf of je vrienden met een waardebon

Doe jezelf of je vrienden een avondje in De Roma cadeau. Een waardebon van De Roma blijft eeuwig geldig. Het bedrag kies jezelf. Klik hier om te bestellen

 

Duizendmaal dank voor je steun! 
 

Downloads

Fonds Vrienden van De Roma - permanente betalingsopdracht 227KB