Dikke Freddy Forever De brievenschrijver met het warme hart
Sponsor: Behoud de Begeerte i.s.m. Tutti Fratelli

Sommige personages verdienen het eeuwige leven. Die logica bekruipt ons als lezer of toeschouwer wanneer de figuur in kwestie een waarheid representeert die het tijdelijke overstijgt. Dikke Freddy is zo iemand: hij observeert waar het fout loopt in onze samenleving en zet zijn aangeboren gevoel voor sociale rechtvaardigheid om in bevlogen teksten. Op papier maar ook op de planken: Dikke Freddy is alive and kicking. En dat is een hele geruststelling.

In vaak humoristische, maar vooral trefzekere brieven kaart Erik Vlaminck alias Dikke Freddy de armoede en ongelijkheid aan. Passeren de revue: het OCMW, reisbureaus, de koning der Belgen, de burgemeester der Antwerpenaren en zowat alle ministeries, van Welzijn tot Tewerkstelling en van Volksgezondheid tot Huisvesting. In het najaar van 2023 komt een nieuwe verzameling brieven uit. Niets te vroeg, in deze tijden van waanzinnige energiefacturen en andere crises. Dikke Freddy zegt waar het op staat in een programma op het scherp van de snee, maar altijd ontwapenend. Tijdens deze feestelijke première zal de volledige bezetting van Tutti Fratelli Erik Vlaminck op het podium vergezellen.

Dat Erik Vlaminck maatschappelijk engagement combineert met een ijzersterke pen staat buiten kijf. In toegankelijke taal omkadert burleske humor de ernst in zijn romans (Suikerspin, Brandlucht, ...), columns, pamfletten en theaterteksten. Als theaterauteur werkte Vlaminck voor gezelschappen zoals Olympique Dramatique, Toneelhuis en Laika. Speciaal voor Tutti Fratelli schreef hij de theaterstukken Diep in mijn hart en Ten Huwelijk.

Als er een gezelschap Erik Vlaminck met de brieven van Dikke Freddy op het podium kan flankeren, dan wel Tutti Fratelli. Sociaal-artistieke werplaats Tutti Fratelli maakt theater met personen die minder kansen kregen in hun leven. Mensen in armoede, met psychische problemen of met een beperking, iedereen is welkom bij Tutti Fratelli. Noem het een artistieke vrijplaats, een huis voor velen, met aandacht voor de schoonheid van het onvolmaakte en voor de meest kwetsbaren.

Met dank aan Literatuur Vlaanderen, Tax Shelter maatregel van de Belgische Federale Overheid, Sociaal.net en Uitgeverij Vrijdag.

‘Het is een bijzondere combinatie: lachen en kwaad worden.’ (Jeroen Olyslaegers over Dikke Freddy)

Credits: auteur: Erik Vlaminck / spel: Erik Vlaminck wordt op het podium vergezeld door de spelers van Tutti Fratelli / techniek: Karel Marynissen / licht en scenografie: Steven Reymer / kostuum: kostuumatelier Tutti Fratelli / productie: Zane Garitte / regie en artistieke coördinatie Behoud de Begeerte: Steven Heene / regie en artistieke leiding Tutti Fratelli: Nico Sturm / algemene coördinatie Behoud de Begeerte: Leander Coorevits / zakelijk leiding Tutti Fratelli: Ruth Zijlstra / promotie: Ruth Kief / planning en verkoop: Nouni van Arnhem.