Antwerpse drag queens schitteren op het podium van De Roma

Drag is booming. Dankzij de vele mogelijkheden van sociale media en het internationale succes van televisieprogramma Rupaul’s Drag Race. Maar in Antwerpen bestaat al veel langer een bloeiende drag scene. Hoog tijd om drie Antwerpse drag queens te laten schitteren op ons podium.

Auteur: Jef Vandermosten
Foto's: Nisran Azouaghe

Wanneer Nic, Gert en Mathias toekomen in De Roma voor de fotoshoot, vullen de loges backstage zich met make-upborstels, pruiken en kostuums. Maar vooral met veel gelach, want de drie artiesten kennen elkaar al jaren en hebben een scherp gevoel voor humor. Tijdens hun twee uur durende transformatie tot Star, Sally Monella en Mysty Moonlight hebben we ruim de tijd voor een gesprek over hun grootse Drag Bingo in De Roma.

Hoe is jullie Drag Bingo ontstaan?

Sally Monella: Het concept van een Drag Bingo, een klassieke bingo-avond maar dan in een dragversie, bestaat al lang en is zeker in het buitenland heel succesvol. In Gent wordt het ook gedaan, maar in Antwerpen bestond het bij mijn weten nog niet. Toen Koen de Bruyn, die ik al kende als organisator van verschillende events, met koffiebar ToiToiToi begon, zijn we samen op het idee gekomen en heb ik Star mee aan boord getrokken.

Star: Onze Drag Bingo in de ToiToiToi gaat elke eerste dinsdag van de maand door, afwisselend gepresenteerd door Sally Monella of mezelf. Dat werd al snel zo’n groot succes, dat we er ook elke eerste maandag van de maand bij namen. Maar ook die tweede datum is nu altijd in een mum van tijd uitverkocht, dus we zijn ervan overtuigd dat er nog een veel groter publiek voor bestaat. Wat maakt een Drag Bingo zo leuk?

Star: Naar een Drag Bingo kom je niet alleen kijken, je neemt ook deel en je kan zelfs iets winnen. De interactie met het publiek maakt het spannend en verrassend. Het publiek is bovendien altijd heel gemengd, zowel queer als straight. En dat zorgt gewoon voor een heel ongedwongen en plezante sfeer.

Mysty Moonlight: Omdat er meer volk in De Roma kan dan in de ToiToiToi, zal ik mij met een microfoon tussen het publiek begeven. Verrassen zullen we sowieso, maar ook op het podium. Want tussen de bingospelletjes door, brengen we verschillende surprise acts. Live zang en dans, maar ook lipsync performances en stand-upcomedy.

Sally Monella: Eigenlijk brengt een Drag Bingo alle kunstvormen samen waarin drag queens uitblinken, overgoten met veel glitter en glamour. Het is bijna een mini-musical.

Star: Dat is eigenlijk het leuke aan drag tour court. Drag is een platform waarmee je als artiest heel breed kan gaan. Zelfs een gedicht voordragen in drag kan leuk zijn, als je er maar je eigen creatieve draai aan geeft. En ook in het samenstellen van je looks en je make-up kan je super creatief zijn.

Hoe zijn jullie drag persona ontstaan?

Sally Monella: Bedoel je de grap die de queen is, of de woordgrap die haar naam is? Bjoetie Farm was een heel bekende drag queen die mij een eerste keer in drag heeft gezet. In haar omgeving circuleerden veel woordgrapjes, zo kreeg elke nieuwe poetsvrouw in haar club de naam Sally Monella. Die naam heb ik mij dan maar eigen gemaakt, je moet rad van tong zijn als je het als drag queen wil waarmaken.

Mysty Moonlight: De inspiratie voor mijn dragnaam vond ik bij Mitzi, een personage uit Priscilla Queen Of The Desert. Maar een goede vriendin kon die naam niet uitspreken, dus werd het Mysty. Moonlight komt van Can’t Fight The Moonlight van LeAnn Rimes, de titelsong van een film waarin vaak op een bar wordt gedanst. En je zou het nu misschien niet meer denken, maar vroeger deed ik dat ook wel eens graag.

Star: Toen ik 18 was en begon uit te gaan als drag queen, leerde ik in Mykonos een Australische drag queen kennen. Haar naam was Star en ze gaf mij na enkele avonden feesten de toestemming om de Europese Star te worden. Kort daarna is ze overleden, mijn dragnaam is ook een eerbetoon aan haar.

Jullie maken al een tijdje carrière als drag queens, is het nu gemakkelijker geworden?

Mysty Moonlight: De scene is vooral enorm veranderd. Toen ik begon als drag queen, trad ik op in Het Spookhuis, een legendarische feestzaal in Turnhout waar dinner shows met travestieten werden gehouden. Dat was toen nog een nieuwigheid, zelfs Debby en Nancy waren nog niet op televisie geweest. Het publiek was wit en hetero, men was vooral benieuwd naar mannen die zich verkleedden als vrouwen. Als drag queen moest je vooral zo naturel mogelijk overkomen, de illusie van vrouwelijkheid in stand houden. Nu schmink ik mij acht keer groter dan vroeger, dat was toen alleen voor het nachtleven bestemd.

Star: De evolutie van travestie naar drag komt uiteraard door de opkomst van sociale media en de immense populariteit van de drag queens van Rupaul’s Drag Race. Bijgevolg is het aanbod voor beginnende drag queens ook enorm gegroeid. Vroeger leerden we alles al doende van elkaar, we vlochten onze pruiken zelf en maakten onze eigen kostuums. Nu vind je tutorials op YouTube en bestel je alles wat je nodig hebt online. Anderzijds houdt het me ook scherp, ik heb de vrijheid om uit te proberen welke trends voor mij werken.

Sally Monella: De representatie van Belgische drag queens in de mainstream media kan wel beter, zeker in vergelijking met onze buurlanden. Zelf heb ik mogen deelnemen aan Belgium’s Got Talent en als zangeres op het Schlagerfestival gestaan, maar elke kans die we krijgen om een breder publiek te bereiken, moeten we grijpen. Daarom zijn we ook zo blij dat we met onze Drag Bingo op het podium van De Roma staan en een plaatsje krijgen in de programmatie. Want drag queens verdienen een zo breed mogelijk publiek.

DRAG BINGO XXL
WO 13 SEPTEMBER - 20:00
vvk € 20 - ZITTEND
ticketlink

“Drag Bingo brengt alle kunstvormen samen waarin drag queens uitblinken, overgoten met veel glitter en glamour”
Sally Monella

“Ons publiek is heel gemengd, queer én straight. Dat zorgt altijd voor een heel ongedwongen en plezante sfeer”
Star

“Als travestiet moest je vroeger zo naturel mogelijk overkomen. Als drag queen anno 2023 schmink ik mij acht keer groter.”
Mysty Moonlight