Bombay Bicycle Club over bier, baby's en hoe relevant te blijven

Het is alweer negen jaar geleden dat Bombay Bicycle Club in een Belgische concertzaal stond. De groep nam zelf een pauze, moest nog wat langer van de podia wegblijven door corona en komt nu terecht in een wereld waarin ze voor sommigen al nostalgie zijn: “De honger naar nieuwe geluiden houdt ons fris.”

door: Jasper Van Loy

Voor de duidelijkheid: zanger Jack Steadman van Bombay Bicycle Club neemt het u niet kwalijk als u naar De Roma komt voor oudere hits als Always Like This en Shuffle: “Ik wil ook dat mijn lievelingsbands mijn lievelingsliedjes spelen, en je staat toch op het podium om de mensen blij te maken.”

Voor Steadman en zijn gezellen wordt het de eerste Belgische zaalshow sinds ze in 2014 in Trix speelden. Twee jaar later maakte de band bekend om er een tijdje mee te stoppen, een beslissing waar ze vandaag opgelucht op terugkijken. “We zaten al sinds ons vijftiende in dezelfde band. Op dat moment hadden we echt nood aan tijd voor onze andere interesses”, zegt Steadman. In zijn geval was dat bijvoorbeeld zijn soloproject Dr. Jukes, een studie astronomie en bier brouwen. Die laatste hobby bracht hem tijdens de coronalockdown regelmatig naar ons land. “Ik ben op bedevaart geweest langs brouwerijen waar ze lambiek maken. Dat lukt me thuis niet, daar beperk ik me tot saison.”

Voor My Big Day, de tweede plaat van Bombay Bicycle Club sinds ze in 2019 weer samenkwamen, werkte de band samen met Blur- en Gorillaz-brein Damon Albarn, Nilüfer Yanya en Holly Humberstone. Die laatste zat nog op de lagere school toen Shuffle uitkwam. “Holly sprak mij eerst aan om aan haar plaat mee te werken”, zegt Steadman. “Ik vind het heerlijk om nieuw talent te betrekken in wat we doen. Dat houdt ons fris. Aan de oppervlakte zijn we een opgewekte indieband, maar we zijn opgegroeid met de muziek van Deftones, houden van folk en luisteren geboeid naar Gregoriaanse gezangen.”

TikTok

Voor hun break nam Steadman het succes soms voor lief, bekent hij. “Dat zou niet mogen. De periode waarin we niet speelden, heeft me doen beseffen dat mijn job geweldig is.” De altijd maar veranderende muziekwereld deert hem niet, met Bombay Bicycle Club is hij zelfs actief op TikTok. “In het begin maakte het platform ons nerveus, maar intussen vinden we het leuk om sketches te bedenken. In tegenstelling tot veel andere groepen nemen we onszelf liever niet te serieus. Je hoort soms zeggen dat TikTok de aandachtsspanne van de luisteraar kapot maakt omdat de meeste filmpjes er maar 15 seconden duren, maar dan zie ik het als een uitdaging om onze fans in die tijd te overtuigen.”

Of Steadman zijn band zou kunnen vergelijken met een bier? “Geen Budweiser of zo, onze muziek zit toch iets complexer in elkaar. Dan kom je als vanzelf uit bij Belgisch bier. Doe maar een tripel: rijk van smaak, maar toch gemakkelijk te drinken op een zonovergoten terras.”

BOMBAY BICYLCE CLUB
ZA 25 NOVEMBER - 20:00
vvk € 29/27 - STAAND
ticketlink