Coely is klaar om De Roma (nog eens) af te breken

Na enkele jaren uit de schijnwerpers is de Antwerpse queen of hiphop terug met nieuwe muziek, een rauwere sound en massa’s herwonnen energie. “Oef, I still got it!”, klinkt het bij Coely. En op 31 maart mag ze dat nog eens tonen in De Roma.

Auteur: Jozefien Wouters

‘I’m back, back like I never left’, zingt Coely vol zelfvertrouwen in Run It Up, het nummer waarmee ze vorig jaar haar terugkeer naar de spotlights aankondigde. En wie in 2018 een van haar twee uitverkochte concerten in De Roma bijwoonde, weet wat dat betekent: het dak mag er nog eens af. “Ik zal die shows nooit vergeten”, verzekert Coely. “Ten eerste omdat ik ben opgegroeid in Borgerhout en in je thuisstad optreden altijd een tikje specialer is. Maar vooral omdat de vibe zo goed zat. Ik weet niet wat er bij jullie in de lucht hangt, maar het heeft iets magisch.”

Muzikaal heruitvinden

Na die concerten werd het evenwel een tijdje stil rond de zangeres. Eerst om aan haar mentale gezondheid te werken, daarna door het kersverse moederschap en een pandemie die de hele wereld platlegde. “Ik heb een periode met veel ups and downs achter de rug, maar daardoor heb ik ook mezelf leren kennen. Door te babbelen met psychologen. Door beter voor mezelf te zorgen. En door mama te worden, waardoor je prioriteiten sowieso verschuiven. Het leven zal altijd uitdagingen met zich meebrengen, maar ik kan er nu beter mee om.”

Ook muzikaal moest Coely zichzelf heruitvinden. Na het succes van haar debuutalbum Different Waters (2017), indrukwekkende passages op Rock Werchter, Tomorrowland en zelfs Glastonbury en voorprogramma’s voor Kendrick ­Lamar en Kanye West, moest ze uitpluizen wat de volgende stap in haar carrière zou worden. “Als beginnend artiest is alles nieuw en word je opgezogen door het proces. Je bent nog zoekende en probeert maar wat. Nu heb ik andere interesses, ken ik de industrie beter en krijg ik de ruimte om stil te staan bij wat ik echt wil. Ik ben niet meer dezelfde Coely als toen, en dat hoor je ook.”

Met liveband

Op een nieuw album is het nog even wachten, maar haar recentste singles Run It Up en Alive bulken alvast van de rauwe en futuristische beats en energetische rap. Met die eerste stootte ze zelfs Rammstein van de troon in De Afrekening. Bovendien maakten haar shows - mét liveband, die ze ook meebrengt naar De Roma - op de zomerfestivals het overduidelijk: Coely is het performen niet verleerd. ‘Spectaculair concert, superieure show. Hail to the Queen!’, vatte De Morgen haar doortocht op Pukkelpop samen.

“Ik krijg er nog kippenvel van”, blikt Coely een tikje zwijmelend terug. “Het was echt een zotte zomer. Ik had er op voorhand heel hard naar uitgekeken, maar het voelde aanvankelijk ook een beetje onwennig. Ging het me nog wel lukken? Maar eenmaal op het podium leek het alsof al mijn opgekropte muzikale energie van de voorbije jaren er in één keer uit moest. Gelukkig bleek het publiek me ook nog niet vergeten. Als je mensen zelfs door je in-ears Run It Up hoort meekwelen, weet je het wel. Oef, I still got it.” (lacht)

COELY
VR 31 MAART - 20:00
vvk € 25/23 - staand
ticketlink