White Flag with Watermark

Samen met meer dan 50 andere Belgische en Nederlandse culturele huizen hijst De Roma op 22 december de White Flag with Watermark van het kunstenaarscollectief Schscht.

Met deze vredesvlag willen we de aandacht vestigen op de recente en voortdurende gewapende conflicten, van de genocide in Palestina en de oorlog in Oekraïne tot het vergeten geweld in het Oosten van DR Congo en in Soedan, dat nauwelijks het nieuws haalt.

Niet alleen in Palestina is de situatie catastrofaal en onaanvaardbaar. Niet alleen in Oekraïne duurt de oorlog voort. In de Kivu-regio in Congo zijn sinds begin dit jaar al duizenden burgers omgekomen en zijn honderdduizenden op de vlucht voor het geweld tussen rivaliserende gewapende groepen. En ook in Soedan is er sprake van een ongeziene humanitaire ramp, met grote aantallen burgerslachtoffers en miljoenen op de vlucht.

We beseffen dat het oorlogsgeweld in al deze verschillende contexten niet gelijkgeschakeld kan worden, maar we laten ons zoals steeds leiden door internationale solidariteit en de mensenrechten. We dringen dan ook aan om met man en macht te werken aan een onmiddellijk staakt-het-vuren in al deze gewapende conflicten, het respecteren van het internationaal recht door alle strijdende partijen, en het opvoeren van grootschalige humanitaire hulp aan de getroffen bevolking in deze verschillende gebieden.

We roepen de internationale gemeenschap op om zonder onderscheid te werken aan duurzame vrede, met respect voor de rechten van ieder mens, wereldwijd.

Meer informatie over het project via deze site.