Ali & Ava

Ali is een altijd goedgehumeurde en betrokken huisbaas. Ava is een in Ierland geboren lerares, alleenstaande moeder van vier en oma van vijf. Wanneer Ali het dochtertje van een van zijn huurders van school haalt, biedt hij Ava een lift aan zodat ze niet door de regen op de bus hoeft te wachten. Ondanks hun verschillende achtergrond en een leeftijdsverschil is er direct een klik tussen de twee. Hoewel ze geen tekort hebben aan mensen om zich heen, voelen ze zich allebei eenzaam.

Er bloeit een vriendschap op, aangevuurd door hun gemeenschappelijke grote liefde voor muziek. Of is het meer dan vriendschap? Sporen van Ava's eerdere relatie en het uiteenvallen van Ali's huwelijk beginnen hun omgang te overschaduwen. Desondanks kunnen ze de band die is ontstaan niet ontkennen en proberen ze beiden een weg te vinden in hun onverwachte, ontluikende gevoelens.

Ali & Ava is een optimistische, romantische film die zich afspeelt in de sobere setting van de voormalige industriestad Bradford. De score met muziek, van The Specials en Bob Dylan tot recente club- en pophits, dragen bij aan de energieke sfeer van de film.

REGIE: CLIO BARNARD; GENRE: FICTIEFILM; MET: ADEEL AKHTAR, CLAIRE RUSHBROOK, ELLORA TORCHIA; 2022; VK; 1U35; ENGELS GESPR. NED. FR. ONDERTIT.

PRIJZEN

Op de British Independant Film Awards won acteur Adeel Akhtar de Eerste prijs voor Beste Acteur en de film werd bekroond met de prijs voor Beste Muziek.

PERS

“Soms is een film zo intens liefdevol en charmant dat we u er haast voor willen waarschuwen … Ali & Ava zou je zowaar een hartverzakking kunnen bezorgen. Acht jaar na het ongemeen harde en mistroostige The selfish giant komt de Britse filmmaakster met een liefdes­verhaal vol muzikaliteit dat spontaan een blos op je wangen tovert … Ali & Ava is wonderschoon en goud­eerlijk, ver weg van de valse Hollywood­romantiek." (DE STANDAARD)

"Ali & Ava bewijst dat Brits sociaal-realistisch drama niet grijs, koud en ellendig moét zijn.” (KNACK FOCUS)