(c) Thomas Van Haute
De Roma en De Bezige Bij presenteren: ALICJA GESCINSKA Intussen komen mensen om

Alicja Gescinska (Warschau, 1981) is een van de meest toonaangevende jonge filosofen van België en Nederland.
Ze verraste met haar kandidatuur op de Europese lijst van de Vlaamse liberalen.
Op het internet volgde een stortvloed aan reacties en vooral de discussie: wie behoort aan politiek te doen en wie moet dus aan de zijlijn blijven?
Die discussie riep bij Alicja Gescinska zelf vragen op: Wat is de plaats van een filosoof in de samenleving? Zijn politiek en filosofie onverenigbare disciplines? En wat doe je wanneer uit het hart van de Europese politiek het verzoek komt om uit je pen te kruipen?
Politiek is meer dan dat wat politici doen. Alles en iedereen is deel van het politieke leven. In het gebrek van de wereld weerklinkt volgens Gescinska een moreel appel dat op ons allen wordt gedaan. 
 
Intussen komen mensen om is een glashelder essay over de persoonlijke worsteling met politieke betrokkenheid en intellectuele verantwoordelijkheid. We gebruiken het deze avond in De Roma als handleiding voor een boeiend gesprek. Moderator van de avond is Yasmina El Messaoudi (Radio 2 Vlaams-Brabant en Brussel).

Ook Pepijn Kennis zal deelnemen aan het gesprek (Brussels Parlementslid Agora.Brussels / Toestand vzw). Emma Lesuis is een audiovisuele storyteller. Ze viel onlangs nog in de prijzen met haar voorstelling Aardappelbloed. Voor In search of Democracy 3.0 - een theatrale onderzoeksreis door Europa naar de toekomst van democratie - (een project van Stichting Nieuwe Helden, ARSENAAL en Het Zuidelijk Toneel) maakte Emma drie korte documentaires over de vernieuwers die hierachter zitten. Emma neemt deel aan het gesprek én toont ons haar inspirerende docu over België, de burgers aan zet!

Welke rol kan de burger opnemen? En bestaat er nog zoiets als de democratie? Je hoort het op maandag 25 november! Je kan zelf ook bijdragen aan de avond, want op het einde is er ruimte voor vragen uit het publiek.