Amazigh nieuwjaar Viering van de Riffijnse cultuur & tradities
Sponsor: ism La Maison du Rif

De Roma verwelkomt je op Amazigh Nieuwjaar, een feestelijk evenement ter ere van de rijke Riffijnse cultuur, georganiseerd in samenwerking met La Maison du Rif. Tijdens het eerste deel van de dag plannen we diverse workshops voor kinderen, tieners en vrouwen. Aansluitend geniet je voor een eerlijke prijs van enkele heerlijke Riffijnse gerechten. 's Avonds vertonen we de film Berberi, een prachtige documentaire uit de jaren vijftig over de Imazighen. Kom langs en geniet van een gevarieerde dag waarin je de essentie van de Riffijnse cultuur en tradities ontdekt. Iedereen is welkom

Workshops voor kinderen (5 jaar tot 13 jaar):
Tekenen: onze tekenworkshop biedt deelnemers de mogelijkheid om creatief te zijn en hun artistieke vaardigheden te ontwikkelen, terwijl ze de Riffijnse cultuur ontdekken.
Muziek: laat je betoveren door de betekenisvolle klanken uit de traditionele Riffijnse muziek en poëzie.
Speelhoek: in onze interactieve speelhoek kunnen de kinderen zich volop uitleven en ontdekken ze spelenderwijs meer over de Riffijnse cultuur. 
Rhanni: laat je handen versieren met prachtige henna-tattoos, gebasseerd op traditionele Riffijnse patronen en tekeningen.  

Workshops voor tieners (13 tot 18 jaar):
Verhalen uit de Rif: geniet van boeiende verhalen die de rijke mondelinge tradities van de Rif weerspiegelen.
Theater: ontdek tijdens levendige theatervoorstellingen de unieke cultuur van de Rif.
Geschiedenis: duik in de rijke geschiedenis van de Rif en krijg een dieper begrip van de regio.

Workshops voor vrouwen
Izran: laat je betoveren door de traditionele melodieën die de essentie van de poëtische tradities uit de Rif vastleggen.
Adjoen: ontdek de ritmes die al eeuwen het kloppend hart vormen van de Riffijnse cultuur.

Filmvertoning Berberi
Om 20:00 vertonen we in samenwerking met KADOC- KU Leuven de unieke documentaire Berberi.  Deze historische missiefilm over de Imazighen of 'Berbers' in Noord-Afrika maakt deel uit van de filmcollectie van de Witte Paters en is een Vlaams erfgoedtopstuk. De film zoomt in op diverse culturele tradities en gebruiken van de Imazighen. Voor de vertoning geven we de nodige duiding en kritische omkadering bij de film. Na de vertoning volgt een panelgesprek over de plaats van het cultureel erfgoed van de Imazighen. Welke tradities en gebruiken uit de documentaire zijn nog herkenbaar? Worden ze vandaag nog verdergezet of zijn ze intussen verdwenen? Welk erfgoed wordt door de gemeenschap gekoesterd? Welke tradities spelen een rol bij de identiteitsvorming van de Imazighen?

Er is ook ruimte voor vragen en andere interventies uit het publiek.