Brussels Jazz Orchestra, Osama Abdulrasol & Jahida Wehbe Night 352

De eeuwenoude Arabische sages uit de beroemde verhalenbundel van 1001 nacht, spreken vandaag nog steeds tot de verbeelding. Toen de vertelling over de blanke slavenprinses Zumurrude (nacht 352) speciaal voor Osama Abdulrasol herwerkt werd tot een moderne parabel, werd de Irakese componist en qanunspeler meteen geïnspireerd tot nieuwe composities. Voor Night 352 slaat hij de handen in elkaar met Brussels Jazz Orchestra.

In de muziek voor dit project, verwerkt Osama Absulrasol zowel zijn eigen verhaal als dat van Zumurrude. Night 352 bood Brussels Jazz Orchestra de kans om in de complexe patronen van de klassieke Arabische muziek te duiken. Meer dan een vereniging van een westers jazzorkest en een Arabische harp, zijn de arrangementen het resultaat van een wederzijdse fascinatie voor beide genres. Samen met zangeres Jahida Wehbe, benaderen Osama Abdulrasol en BJO het eeuwenoude verhaal van Zumurrude met een frisse en actuele blik.

Modern sprookje

Toen schrijver Hazim Kamaledin (Longlist International Arabic Booker Prize 2015) het verhaal over nacht 352 herschreef voor Absulrasol, stelde hij zich voor hoe de blonde slavin Zumurrude uit de pagina’s van het eeuwenoude boek zou opstaan en haar leven vandaag opnieuw zou leven. In de vertellingen van Duizend-en-een-nacht speelt deze blonde slavenprinses de hoofdrol in de sages van nacht 345 tot 364. Het werd een modern sprookje over hedendaagse slavernij, maar ook over de passie voor muziek en hoe die iemands grenzen kan verleggen. Iets waar componist Abdulrasol zelf over kan meespreken.

“De muziek zal het publiek meevoeren op een avontuurlijke reis, maar ik hoop ook dat ze iets meepikken van de universele thema’s die we met dit project aansnijden. Ondertussen is Gent mijn thuisstad, maar mensen mogen niet vergeten hoe complex het is om van een plek je thuis te maken. Night 352 is niet zomaar een hervertelling van een oud verhaal, het gaat ook over hedendaagse slavernij, de passie voor muziek en hoe die iemands grenzen kan verleggen. Er zijn vandaag ontelbaar veel mensen zoals Zumurrude, die allerlei obstakels overwinnen omdat ze blijven hopen op een beter leven.” - Osama Absulrasol.

Credits

In de nieuwe composities liet Absulrasol traditie, heden en toekomst, maar ook realiteit en verbeelding door elkaar lopen. Callum Au, Pierre Drevet, Geoffrey Fiorese, Gyuri Spies en Frank Vaganée arrangeerden de muziek voor Brussels Jazz Orchestra. Het Midden-Oosterse sprookje biedt de achtergrond, de muziek vertelt het verhaal.

Qanun & composities: Osama Abdulrasol
Arrangementen: Callum Au, Pierre Drevet, Geoffrey Fiorese, Gyuri Spies, Frank Vaganée
Zang: Jahida Wehbe
Percussie: François Taillefer
Bewerking uit 1001 nacht: Hazim Kamaledin

www.brusselsjazzorchestra.com