30 jaar val Berlijnse Muur Das schweigende Klassenzimmer

Naar aanleiding van de val van De Berlijnse Muur op 9 november 1989 vertoont De Roma op woensdag 6 november Das Schweigende Klassenzimmer van Lars Kraume. Dezelfde dag kan u om 20:00 ook naar Werk ohne Autor van Florian Henckel von Donnersmarck.

 

Het duurde ruim 28 jaar voor de inwoners van Oost-Duitsland zich door de Muur niet meer lieten tegenhouden. In mei 1989 werd in Hongarije het IJzeren Gordijn aan de grens met Oostenrijk geopend. De open grens daar zorgde in korte tijd voor een uitstroom van duizenden 'permanente vakantiegangers'. Er ontstond een ware volksverhuizing via Hongarije, even later ook via de West-Duitse ambassade in het Tsjechische Praag, en daarna ook via andere 'gaten' in het IJzeren Gordijn. Ook de leiding van de DDR, die kort daarvoor nog trots het veertigjarig bestaan van de 'socialistische heilstaat' hadden gevierd, moest de grenzen openen. Het einde van de Muur, en daarmee van de DDR, was onafwendbaar. De Berlijnse Muur viel op 9 november 1989.

 

Inhoud

Een Oost-Duitse schoolklas hoort in 1956 over het neerslaan van de Hongaarse revolutie door Sovjettroepen. Uit solidariteit besluiten de leerlingen de slachtoffers gedurende twee minuten stilte te herdenken. Het is een klein gebaar met grote gevolgen. De schooldirectie is in rep en roer. De minister van onderwijs komt aangesneld om de leerlingen van een contrarevolutionaire daad te betichten. De kinderen worden tegen elkaar uitgespeeld om de aanstichter van 'het verzet' te noemen.

 

Regisseur Lars Krause laat in Das schweigende Klassenzimmer zien wat er in dezelfde periode aan de andere kant van de nog te bouwen muur gebeurde. De film is gebaseerd op het boek van Dietrich Garstka die in 1956 zelf deel uitmaakte van de klas.

 

Credits

REGIE: LARS KRAUME; GENRE: DRAMA, HISTORISCH; MET: LEONARD SCHEICHER, TOM GRAMENZ, JONAS DASSLER; 2019; DUITSLAND, 1U51, DUITS GESPR. NED. ONDERTIT.

 

Pers

“Zivilcourage, wat een sterk woord is dat toch. Het laat zich haast niet vertalen. Burgermoed komt nog het meeste in de buurt, een variant op de burgerlijke ongehoorzaamheid van Gandhi en Martin Luther King. Voor de Duitse regisseur Lars Kraume is het de inspiratiebron voor zijn laatste twee films: Der Staat gegen Fritz Bauer (over de procureur-generaal die de drijvende kracht was achter de Auschwitz-processen) en nu Das schweigende Klassenzimmer, een waargebeurd verhaal over een Oost-Duitse schoolklas uit Stalinstadt die in 1956 een ‘zwijgprotest’ aantekende tegen het neerslaan van de Hongaarse Opstand door Russische troepen.” (NRC)