EO

Op 84-jarige leeftijd heeft regisseur Jerzy Skolimowski (The Deep End) een van zijn levendigste, meest visueel inventieve films gemaakt en doet dat met een opmerkelijk hoofdpersonage. EO volgt het leven van, je raadt het al, een ezel.

Nadat EO in een circus wordt afgedankt, begint hij aan een reis over het Poolse en Italiaanse platteland. Hij ondergaat vreugde en pijn. De willekeur van het rad van fortuin maakt van zijn geluk een ramp en van zijn wanhoop dan weer een onverwachte meevaller. Maar in tegenstelling tot de mens, verliest hij nooit zijn onschuld.

Wat is de wereld toch een mysterieuze plek gezien door de ogen van een ezel. Skolimovski's ode aan de ‘andere’ ezelfilm Au hasard Balthazar gaat van pracht naar pijn, is van een kosmische schoonheid en een hoogst aandoenlijke filmervaring.

REGIE: JERZY SKOLIMOWSKI; GENRE: FICTIEFILM; MET: ISABELLE HUPPERT, SANDRA DRZYMALSKA, LORENZO ZURZOLO; 2022; POLEN, ITALIË; 1U26; POOLS, ENGELS, ITALIAANS, FRANS GESPR. NED. FR. ONDERTIT.

PRIJZEN

EO won, samen met De acht bergen van Felix van Groeningen en Charlotte Vandermeersch, de Juryprijs op het Festival van Cannes, alsook de prijs voor Beste Soundtrack. Op het Denver International Film Festival wonnen ze de Krzysztof Kieslowski Award voor Beste Speelfilm. De film werk bekroond op de European Film Awards voor Beste Soundtrack. Op het Valladolid International Film Festival won Jerzy Skolomowski de prijs voor Beste Regisseur.

PERS

“Een spielerei die anderhalf uur blijft boeien.” (DE MORGEN)

“De Poolse veteraan Jerzy Skolimowski herinterpreteert de Robert Bresson-klassieker Au Hasard Balthazar op lichtjes surrealistische manier.” (VERTIGO)

“… adembenemend en diep ontroerend… .” (NRC)