Grosse Freiheit

Een verpletterend gevangenisdrama over een gevangene die strijdt voor zijn vrijheid in naoorlogs Duitsland, waar homoseksualiteit gediscrimineerd en gecriminaliseerd wordt. Gebaseerd op waargebeurde feiten. Franz Rogowski (Transit, Undine) trekt je als een magneet de film binnen.

REGIE: SEBASTIAN MEISE; GENRE: FICTIEFILM; MET: FRANZ ROGOWSKI, GEORG FRIEDRICH, ANTON VON LUCKE; 2022; OOSTENRIJK, DUITSLAND; 1U57; DUITS GESPR. NED. ONDERTIT.

PRIJZEN

De film won onwaarschijnlijk veel prijzen. Te beginnen in Cannes met Un Certain Regard voor regisseur Sebastian Meise. In Athene wonnen ze de Publieksprijs en de Greek Film Critics Association Award. Op de European Film Awards werd de film bekroond met de European Film Award voor Beste Fotografie en Best European Composer. Op het Sarajevo Film Festival wonnen ze de prijs voor Beste film en Georg Friedrich won de prijs voor Beste Acteur. In Sevilla gingen ze ook aan de haal met de prijs voor Beste Film en dit keer won Franz Rogowski de prijs voor Beste Acteur. Om ergens te kunnen afronden: ze wonnen ook op het Tallinn Black Nights Film Festival, op het Torino Film Festival, en op de Viennale.

PERS

“Beminnen is een verzetsdaad in de weergaloze film Grosse Freiheit.” (DE STANDAARD)

“Sebastian Meise rakelt een pijnlijke geschiedenis op in het zwijgzame, gloedvolle Grosse Freiheit.” (DE MORGEN)

“We zitten in een gevangenisfilm en het is een mooie. ” (HUMO)