Hammam. Steaming Stories Bruidshammam
Sponsor: vzw Nakhla

Altijd al willen kennismaken met de Marokkaanse hammam-huwelijkstraditie? Dan hebben we goed nieuws, want De Roma wordt op donderdag 15 september omgetoverd tot een grote bruidszaal. Onder muzikale begeleiding word je naar de zaal geleid waar je een concertje met traditionele huwelijksliederen krijgt voorgeschoteld. Tijdens de huwelijksbrunch serveren we zowel Vlaamse als Marokkaanse gerechtjes, om je zo kennis te laten maken met de culinaire tradities op een bruiloft. 

Traditioneel bezoekt de bruid, getooid in een prachtige jurk, op haar huwelijksfeest de hammam. En dus trekt er die dag een muzikale bruidsstoet naar hammam Elmadina, op wandelafstand van De Roma. In de hammam worden badrituelen uitgevoerd. Daar laten we de bruid met de bruidsmeisjes en haar familie achter. De bruid wordt er ritueel gereinigd. De andere gasten keren terug naar De Roma waar tal van *workshops omtrent Marokkaanse huwelijksrituelen zullen plaatsvinden: een workshop over hammamrituelen, traditionele gezangen, een zangatelier, een workshop om henna-tattoes aan te brengen, faceyoga,... Wanneer de bruid weer in De Roma arriveert, krijg je een couscousmaaltijd, het huwelijksmaal. 

* Na aankoop van een ticket, krijg je gauw een mail van ons om je in te schrijven voor één van de workshops.

Hennarituelen

Henna is een kunst die al meer dan 5000 jaar in de praktijk wordt gebracht in India, Afrika, Pakistan en het Midden-Oosten. Maar het is moeilijk om precies aan te geven waar het gebruik van henna precies vandaan komt vanwege de migratie van stammen en hun culturen. Toen culturele integratie plaatsvond, bleek de hennacultuur populair vanwege zijn medicinale en cosmetische eigenschappen. In veel culturen geloofde men dat henna zegeningen of barakah bracht. Het toepassen ervan betekende geluk, schoonheid en vreugde brengen. Tijdens vieringen is het de bruid die de meeste henna op haar lichaam heeft aangebracht, en dat ook de meest ingewikkelde, complexe en mooie patronen.

Faceyoga en sugarwax

Een nieuwe trend in de schoonheidswereld, overgewaaid uit de Verenigde Staten maar eeuwen terug reeds beoefend door de Egyptische koningin Cleopatra VII. Heb je last van hangwangen, dubbele kin, vermoeide of overhangende oogleden? Dan is deze workshop iets voor jou. Je leert enkele oefeningen om de gelaatsspieren te trainen en je zult zien dat na verloop van tijd de gelaatscontouren strakker aanvoelen en jonger tonen. Traditionele peeling zoals suikerpasta is niet nieuw. Het is een samenstelling van hoofdzakelijk suiker en water, gebaseerd op eeuwenoude recepten uit het Midden-Oosten. Tijdens deze workshop maak je kennis met de eeuwenoude ontharingstechniek en met hedendaagse peeling.

Bruidsliederen

De liederen van de bruid worden urenlang gezongen tijdens haar voorbereidingsritueel, waarbij de bruid haar handen en voeten met henna laat versieren. De bruid wordt omringd door haar vrienden en verwanten (qa'idat al henna). Dit is de gelegenheid voor vele a capella liederen, uitgevoerd door een ghannaya, een beroepszangeres. In deze workshop bespreken we de context van de liederen, de teksten en enkele bijzonderheden met betrekking tot het repertoire van deze liederen in de Noord-Marokkaanse traditie.

Muziekatelier: Gnawa

De Gnawa-muziek is een Marokkaanse muziekcultuur met wortels in de sub-Sahara Afrika. De Gnawien zijn Marokkaanse nazaten van West-Afrikaanse slaven en huurlingen die vanaf de 16e eeuw vooral uit Senegal, Sudan, Mali of Ghana naar Essaouira (Marokko) werden gebracht. Ze staan bekend voor hun boeiende en ritmische muziek waarin klassieke soefitradities samengaan met Berberse en animistische invloeden uit West-Afrika. Voor deze unieke bruiloft kan het publiek meegenieten van de optocht met meer dan 30 gnawa muzikanten en daarna een workshop bijwonen.

Hammamrituelen

Het traditioneel hammamritueel is een sensatie voor lichaam en geest. Het gaat niet slechts om het reinigen van het lichaam, het is werkelijk een ervaring voor alle zintuigen. Warmte, vochtigheid, schuim, geur en aanrakingen leiden tot een kunstwerk van lichamelijke ontspanning. De hammamrituelen zijn gebaseerd op de oude en oosterse badtradities. Een hammamritueel bestaat uit vijf stappen die tijdens deze workshop helemaal worden uitgelegd.

Hammambeleving

Beleef een authentieke hammambeleving in een Antwerps hammam. Een bezoek aan de hammam, het eeuwenoude badritueel - letterlijk heetwaterbron -, is een van de meest zalige wellness ervaringen die je zal beleven. Maak een sprong terug in de tijd, neem plaats in de Marokkaanse geïnspireerde hammam en voel het weldadige effect van vochtige stoom op je huid. De warmte van de hammam zal je als een heerlijk zacht dekentje omarmen. Laat je lichaam en geest genieten van een diepe ontspanning. Let op: deze workshop is enkel toegankelijk voor vrouwen en je dient ter plekke nog 15 euro te betalen! Locatie: Hammam Al Maghreb, Leeuwerikstraat 11, 2018 Antwerpen.

Deze activiteit is een samenwerking tussen FMV, vzw Safe Space, de Universiteit Antwerpen, Avansa, vzw Nakhla, Erfgoedlab Antwerpen, Stad Antwerpen, Het Oude Badhuis, Sportoase, Vlaamse Overheid, KU Leuven, Universiteit Gent, ULB, Red Star Line, AL.ARTE, Hammam Al Maghreb, hammam Elmedina, Darna en De Roma. Met de steun van Halfmoon asbl, samenwerkingsakkoord Vlaamse Gemeenschap en Franse Gemeenschap Cultuur/Culture, VGC.

Bij dit evenement worden foto- en video-opnames gemaakt. Wanneer je aan dit evenement deelneemt, geef je de organisatie toestemming om beelden (foto en video) waar je op staat te gebruiken voor communicatiedoeleinden.