Hit the Road

De film volgt een chaotisch, liefdevol gezin op een roadtrip door een ruig landschap, maar waarheen? Op de achterbank ligt de vader met een gebroken been, maar is het echt gebroken? Wanneer de moeder probeert te lachen, kan ze haar tranen niet altijd bedwingen. Het jongste kind blijft uitbarsten in karaoke, inclusief wilde dansnummers. Ze maken allemaal ruzie over de zieke hond en werken elkaar op de zenuwen. Zwijgzaam stuurt de oudste zoon dit onstuimige reisgezelschap, waar hij niet helemaal bij lijkt te horen, door weidse Iraanse landschappen.

REGIE: PANAH PANAHI; GENRE: ROADMOVIE; MET: PANTEA PANAHIHA, HASAN MAJUNI, RAYAN SARLAK; 2021; IRAN; 1U33; PERZISCH, ENGELS GESPR. NED. FR. ONDERTIT.

PRIJZEN

Op het London Film Festival won Hit the Road de prijs voor Beste Film. Op het Luxembourg City Film Festival ging de film naar huis met de Publieksprijs en de Critics Award. De film kreeg ook een Speciale Vermelding op het Philadelphia Film Festival. Regisseur Panah Panahi won de Golden Gate Award voor Aanstormend Talent op het San Francisco Film Festival.

PERS

“Noem Panah Panahi gerust een van de ontdekkingen van het jaar. Met een achternaam als de zijne – de 38-jarige debutant is de zoon van Iraanse meester Jafar Panahi (Taxi Teheran) – komt het natuurlijk niet helemaal als een verrassing dat hij over een enorm filmtalent blijkt te beschikken. Maar dat hij al meteen in zijn eerste film zo resoluut uit de schaduw van pa Panahi treedt en zijn eigen stem vindt, is indrukwekkend.” (DE MORGEN)

“Hoewel Panahi junior zich ver houdt van uitdrukkelijke politieke stellingnames, hadden wij voortdurend het gevoel dat zijn bedrieglijk lichtvoetige debuut kan worden gezien als een vorm van stil poëtisch protest tegen het autoritaire Iraanse regime dat zijn vader gevangen houdt.” (HUMO)