Ket & Doc 2024 Internationale kinderdocumentaires uit 2024 - duur: 01:00 - Nederlands gesproken of ondertiteld
Sponsor: JEF

Het Vlaams Audiovisueel Fonds, Ketnet en JEF lanceerden in 2018 een uniek project rond kinderdocumentaires. Tijdens deze editie vertonen we deze vier kortfilms:

Buitenbeentjes
Deze documentaire hanteert een opvallende, vernieuwende vertelstijl om een krachtig statement te maken. De eenzaamheid en het isolement van ‘anders zijn’ worden omgezet in een positieve, creatieve kracht. Koester wie je bent!
Vanuit het kille Land van Grijs en Grauw belandt Lotta op een dag in de Buitenbeentjesburcht, een plek waar kinderen ‘anders’ mogen zijn. Ze voelt er zich uitstekend op haar gemak. Samen met nieuwe vrienden viert ze haar vrijheid en leert ze om trots te zijn op wie ze is. Via schitterende decors belanden we in een wereld waar iedereen uniek mag zijn.
Je kan lesmateriaal van JEF hier downloaden.

Grip
Een klauterverhaal voor berggeiten en steenvreters. Maar ook het verhaal van een dappere tiener uit Oekraïne die zich leert openstellen voor andere meisjes. In de uitgelaten sfeer van een zomers vakantiekamp kan ze niet alleen haar zorgen maar ook haar plezier met hen delen.
Emilia, een Oekraïense tiener die in België woont, gaat samen met een groep meisjes op klimkamp in de Ardennen. Ze oefent niet enkel om te klauteren op steile rotswanden, maar moet ook haar plaats vinden in de groep en leren om op anderen te vertrouwen. Tijdens een heel speciale week krijgt een tienermeisje grip op de rotsen, op haarzelf en op de wereld rondom haar.
Je kan lesmateriaal van JEF hier downloaden.

Ronde 3
Brute kracht versus finesse! Deze bemoedigende docu toont de vriendschap in een groep sportieve jonge meisjes, die niet enkel hun successen in de boksring met elkaar willen delen. Ze leren dat verliezen geen ramp is, zolang je maar je eigen dromen volgt.
Sana heeft twee grote passies: boksen en bakken. Vanaf dit schooljaar volgt ze een opleiding om patissier te worden. En binnenkort mag ze in Italië haar eerste grote wedstrijd boksen. Ze zal voor beide passies moeten knokken, maar aan opgeven denkt ze niet. Met 14 jaar moet Sana keuzes maken in het leven. Hopelijk staat ze stevig in haar schoenen.
Je kan lesmateriaal van JEF hier downloaden.

Wij, jongens
Wat betekent het om ‘een jongen’ te zijn? En betekent dat voor iedereen hetzelfde? Niet voor Collin en zijn papa, die eindelijk meer tijd heeft gemaakt om bij zijn zonen te zijn. Vader en zoon botsen op hun uiteenlopende ideeën over genderrollen. Maar staat dat hun onderlinge band in de weg?
Collin (12) heeft zijn papa - die militair is - vaak gemist. Maar deze zomer wordt alles anders… Collin en zijn vader leren elkaar beter kennen en ontdekken dat ze een verschillende kijk op de wereld hebben. Papa droomt van een stel stoere zonen; Collin droomt van een grote piano op een concertpodium. Voorzichtig proberen Collin en zijn broer een band te smeden met hun afwezige vader.
Je kan lesmateriaal van JEF hier downloaden.