Return Praktisch

Voor scholen

We kijken uit naar het komende schooljaar en hopen dat we jullie leerlingen mogen verwelkomen en onderdompelen in leuke, spannende en leerrijke schoolfilms.

Via J.E.F. zijn er weer heel wat mooie speelfilms, animatiefilms en documentaires te bekijken. Het fijne aan J.E.F. is dat je bij elke film een gratis lesmap met filmwijze info en opdrachten kan downloaden. Je vindt meer info hierover onderaan deze pagina, samen met de informatie over het reserveren en andere praktische zaken.

We richten ons het komende schooljaar iets meer op de leerlingen vanaf 8/9 jaar. In het programma zit de bekroonde Belgische jeugdfilm Zeevonk die de ECFA Award op het BUFF Malmö Filmfestival won. Dat is het belangrijkste kinder- en jeugdfilmfestival in Scandinavië. Eerder kreeg de film al een Speciale Vermelding van de Generation Kplus Kinderjury na de wereldpremière op het Internationaal Filmfestival van Berlijn. Daarnaast zetten we dit seizoen de natuur in de kijker met twee prachtige Belgische documentaires, Onze Natuur van Maria Lise Van Lente, Pim Niesten & Dick Harrewijn en Brussels Wild: de terugkeer van de roeken van Bernard Crutzen. Onze Noorderburen doen niet onder en zij presenteren Wolf, een documentaire van Cees van Kempen, over de terugkeer van de wolf in Nederland. 

HIer staan alle updates in de kalender en kan je de lijst gemakkelijk filteren door op de leeftijdsaanduiding onder de titel te klikken. Klik je op de titel van een film, dan krijg je alle details, inclusief een voorfilmpje. 

Schoolfilmagenda

Praktisch

Inschrijving
Inschrijven kan je vanf nu met het excel reservatieformulier dat je onderaan deze pagina kan downloaden. Je mag het ingevulde formulier doorsturen via mail of afgedrukt per post. 

De Roma 
t.a.v. sofie Vrancken
Turnhoutsebaan 329
2140 Borgerhout
e-mail: sofie@deroma.be

Reserveer je een film voor verschillende klassen? Respecteer dan de vermelde klasgroep en noteer het aantal leerlingen en begeleiders. Probeer het aantal leerlingen zo exact mogelijk op te geven. Het maximaal aantal leerlingen per filmvoorstelling is 460. 

Overeenkomst en betaling
Na je reservatie krijg je van De Roma bevestiging van het aantal gereserveerde plaatsen via een bevestigingsformulier. Begin september geeft de school het reële aantal leerlingen per voorstelling door op dit formulier. Dit moet correct ingevuld en ondertekend aan De Roma bezorgd worden. Daarna wordt er een factuur opgemaakt. Inschrijvingen zijn pas definitief na bevestiging door De Roma. De factuur dient binnen de 30 dagen na ontvangst betaald te worden. Op de dag zelf houden we rekening met een verminderd aantal leerlingen (met een maximum afwijking van 10% van de inschrijvingen per film). Dit teveel dat werd betaald, kan op aanvraag van de school worden teruggestort door De Roma.

Annulering
Annulering wordt enkel aanvaard in geval van overmacht. Bij andere gevallen van annulering worden de gereserveerde plaatsen niet terugbetaald. Hou dus rekening met pedagogische studiedagen, sportdagen, feestdagen van andere geloofsgemeenschappen en dergelijke.

Kostprijs
De prijs per leerling bedraagt € 4. De begeleidende leerkrachten wonen de film gratis bij. 

Organisatie, begeleiding, verloop
We beginnen graag stipt om 9u30. Zorg dat je tijdig aanwezig bent, om 9u15, een kwartier voor aanvang. Je geeft het exact aantal leerlingen door aan de verantwoordelijke van De Roma. Drank en eetwaren zijn verboden. Een gsm en andere elektronische speeltjes laten jouw leerlingen die dag gewoon thuis. Leerlingen schuiven aan per klas en gaan per klas bij elkaar zitten, samen met hun verantwoordelijke leerkracht. In de zaal rekenen we erop dat jij en de andere begeleiders tussen jullie leerlingen gaan zitten. Je staat mee in voor een rustig verloop van de voorstelling.

Voorbereiding
Ontdek de gratis lesmappen bij de films van JEF. Ze bevatten een waaier aan klasactiviteiten rond de thema’s uit de film en rond filmtechniek. 
Hoe ga je te werk? Je klikt op de titel van de film in de schoolfilmagenda hierboven. Bij elke JEF-film vind je daar de downloadlink.

Locatie
De Roma is gelegen op het einde van de Turnhoutsebaan (nr. 286) binnen de Singel in 2140 Borgerhout. Kom bij voorkeur met het openbaar vervoer. Trams en bussen stoppen vlakbij aan halte De Roma en premetrohalte Zegel. Op deze pagina vind je alle informatie over de bereikbaarheid.

Gratis met De Lijn naar De Roma
Met dynamoOPWEG kan elke school gratis met De Lijn naar culturele bestemmingen. Dit met maximum 30 personen per rit en volgens de bestaande dienstregeling. Dit initiatief is bedoeld voor kleinschalige activiteiten in de buurt van de school. Meer informatie hierover vind je op www.cultuurkuur.be/subsidies/dynamo-op-weg.

Nog vragen?
Voor al je praktische vragen: 
Sofie Vrancken · 03 600 16 23 · sofie@deroma.be
Voor al je inhoudelijke vragen: 
Caroline Rochlitz · 03 600 16 42 · caroline@deroma.be

Downloads

Brochure schoolfilms 2024-2025 5MB
Reservatieformulier schoolfilms 2024-2025 21KB