Koloniale littekens in Borgerhout
Sponsor: i.s.m. district Borgerhout

De koloniale geschiedenis beïnvloedt tot op de dag van vandaag onze maatschappij. We hebben het dan over structureel ongelijke machtsverhoudingen en het daaraan verbonden racisme. Het is belangrijk om symbolen die daarnaar verwijzen te verwijderen, in te kleden, te kaderen of herbestemmen. Daarom draait de erfgoedwerking van Borgerhout dit jaar rond koloniale sporen. Alle Borgerhoutenaren moeten zich hier welkom voelen! Het volledige programma en meer info vind je op www.borgerhoutbewaart.be

Om die dialoog te stimuleren en bewoners bewust te maken van lokaal, gevoelig erfgoed organiseren het district Borgerhout en De Roma een gespreksavond in Amor. We nodigen drie experten uit die op een participatieve manier tot een hedendaags antwoord trachten te komen, in het kader van een inclusievere publieke ruimte. 

Sandrine Ekofo is beleidsmedewerker Congo en Centraal-Afrika bij Broederlijk Delen. Zij was bovendien ook één van de experten van de Brusselse commissie rond dekolonisatie van de publieke ruimte. Amir Bachrouri, voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad, zal de stem van jongeren vertegenwoordigen. Bas de Roo heeft als onderzoeker/projectmedewerker bij Geheugen Collectief veel expertise in de koloniale en Congolese geschiedenis. De avond wordt in goede banen geleid door niemand minder dan Olave Basabose.