Kort Kort kortfilmavond

Een avond in Cinema Roma met verschillende kortfilms, telkens met korte toelichting door de makers. Kortfilms, maar stuk voor stuk cinematografische pareltjes. We kozen er 5 met een krachtige, maatschappelijke boodschap.
Korte films, lang applaus!

Het volledige programma:

Vissen Met Vader
Vader en zoon gaan vissen, een activiteit waar verschillende verwachtingen aan gekoppeld zijn. Wat aan de oppervlakte dobbert voor de ene, blijft voor de andere onzichtbaar. Wachtend op de oever, drijven hun eigen gedachten steeds verder af. Ze delen een dag, maar zijn ze ook in het moment?

REGIE: Margo Mot; MET: Stefan Perceval, Jef Perceval; 2023; 9’42”; NED. GESPR.

Klette
De 26-jarige Morgane woont nog altijd bij haar moeder, heeft haar studies nog steeds niet afgerond en geraakt in de liefde niet verder dan een onenightstand. Ze weet duidelijk niet van aanpakken, in Brussel noemen wij zo iemand een Klette. Of worstelt ze zoals zoveel jongvolwassenen met het streven naar het maatschappelijk opgelegde levenspad?

REGIE: Michael Abay ; MET: Jennifer Heylen, Anne-Laure Vandeputte, Stella Kitoga, Eva Kamanda, Emma De Poot, Milton Riche, Arno Van den Houte, Aminata Demba ; 2022; 17’15” ; FRANS GESPR. , NED. ONDERTIT.

From Moerbeke with Love
Ver weg van huis, in het kleine Vlaamse dorp Moerbeke-Waas, planten Marta en haar vrouwelijke collega’s de zaadjes voor de toekomst van hun kinderen in Polen. Als (groot)moeder bekommert ze zich om haar thuis binnen het repetitieve van haar werk. Marta biedt ons zo een andere kijk op een ruimer intra-europees economisch verhaal, over oost en west, afstand en nabijheid.

REGIE: Laura De Baudringhien ; MET: Martha Palka ; 2022; 22’25” ; POOLS GESPR. , NED. ONDERTIT.

Boi
De Bulgaarse straatschoffies Boiko en Luka helpen hun oom die in België metaalschroot verzamelt. De kleinste is een mini-pasja, inclusief aantrekkelijk vettig lachje, de grote een valse slome. Ze vullen hun dagen met winkelbediendes bedriegen om paprikachips te scoren en kop of munt te spelen om te zien welke kant het vandaag weer opgaat. Tijdens een van die dagen wordt hun relatie op de proef gesteld.

REGIE: Anthony Nti ; MET:  ; 2015; 15’; BULGAARS EN NED. GESPR. , NED. ONDERTIT.

voor Eunice
Eunice (7) groeit samen op met haar zus Tarma (9) in een kansarme omgeving. Speelse kinderlijkheid moet al gauw plaats maken voor de harde realiteiten die zich opdringen in hun betonnen speeltuin.

REGIE: Jaan Stevens; MET: Eunice, Tarma; 2020; 31’04”; NED. GESPR.