Lakecia Benjamin

Lakecia Benjamin maakt al langer naam en faam in de New Yorkse jazzscene, nu is de multigetalenteerde saxfonist helemaal klaar om de wereld te veroveren. Live in De Roma stelt ze haar album Phoenix voor. Met bijzonder veel trots en goesting, want met haar meest recente langspeler sleept ze maar liefst drie nominaties voor de Grammy Awards van 2024 in de wacht.

De nummers op Phoenix zijn grotendeels originele composities, geïnspireerd door het verloop van de seizoenen tijdens de coronalockdowns. Voor de opnames deed Benjamin beroep op producer en Grammy Award-winnaar Terri Lyne Carrington én een indrukwekkende lijst gastartiesten. Benjamin koos bewust voor samenwerkingen met andere vrouwen uit de jazzwereld, die haar zelf hebben geïnspireerd: Dianne Reeves, Georgia Anne Muldrow en Patrice Rushen. Maar ze contacteerde ook auteurs, van wie ze de bijdrages verwerkte tot spoken word tracks: politiek activist Angela Davis en dichter Sonia Sanchez. Jazzgigant Wayne Shorter was dan weer bereid om de intro voor een nummer in te spreken.

Live maakt Lakecia Benjamin indruk met haar ongeëvenaarde beheersing van de saxofoon. Haar technische skills laten haar toe om zowel de alt- als de sopraansaxofoon met kracht en expressie te bespelen, zo legt ze emotie en diepte in elk nummer dat ze speelt. In haar composities toont ze dan weer haar vermogen om te experimenteren met geluiden en genres en om vernieuwing te brengen in de jazztraditie. In de band zitten even getalenteerde topmuzikanten, die de rijkheid van haar muziek naar een geweldige live show vertalen.

Line-up

Lakecia Benjamin - alto sax
Oscar Perez - piano
Elias Bailey - doublebass
EJ Strickland – drums