L'Événement

L’événement is gebaseerd op de autobiografische roman van Annie Ernaux en speelt zich af in het Frankrijk van 1963, toen abortus nog strafbaar was. Ongehuwd een kind krijgen betekent voor Anne een gedwongen einde van haar studie literatuur, een streep door haar toekomstdromen. Als vrienden en dokters geen (echte) hulp kunnen of willen bieden, soms uit angst zelf te worden veroordeeld, begeeft Anne zich uiteindelijk in het illegale circuit.

REGIE: AUDREY DIWAN; GENRE: DRAMA; MET: ANAMARIA VARTOLOMEI, KACEY MOTTET KLEIN, LUÀNA BAJRAMI; 2021; FRANKRIJK; 1U40; FRANS GESPR. NED. ONDERTIT.

PRIJZEN

Op het filmfestival van Venetië werd Audrey Diwan met De Gouden Leeuw bekroond voor haar film L’événement.

PERS

“Opmerkelijk aan de film is onder meer dat de tijdsprong naar het verleden de kijker eerst nauwelijks opvalt. Diwan koos doelbewust niet voor een typische historisch dramatische stijl of aankleding … L’événement is pas de tweede speelfilm van de 41-jarige Franse regisseur van Libanese komaf, die wel al langere tijd als scenarist werkt. Ze dankte haar hoofdrolspeler Anamaria Vartolomei, de 22-jarige Franse actrice van Roemeense komaf die de film draagt. ‘Ze is niet de actrice, ze is de film. En dit is onze overwinning.’ (DE VOLKSKRANT)