Met Oekraïne in het hart З Україною в серці – С Украиной в сердце Een muzikale en literaire avond n.a.v. 2 jaar oorlog in Oekraïne
Sponsor: i.s.m. Pax Christi Vlaanderen en PEN Vlaanderen

Op 24 februari leeft Oekraïne al 2 jaar in oorlog en dat laat ons allesbehalve onberoerd. De avond voordien staan we stil bij deze droevige verjaardag met muziek en poëzie. Dat doen we samen met Oekraïners die hun toevlucht in Antwerpen vonden. Het programma is een statement en oproep om te stoppen met geweld en terreur. Te veel levens van onschuldige mensen zijn verwoest, hoewel ze nooit voor deze oorlog hebben gekozen.

De Oekraïense accordeonist Oleksii Soldatov stapte vorig jaar in een muzikale dialoog met de Russische violist Lev Adamov, die allang in Antwerpen woont. Ze kruisen Prokofiev met Oekraïense en Kaukasische volksmuziek. Wat begon als een aarzelende ontmoeting op het dak van het PAKT is ondertussen een prachtig muzikaal samenspel geworden.

Nelli Kotilevich is een zangeres en artistiek docent uit Odessa, die in Antwerpen werkt met gevluchte Oekraïense kinderen en jongeren. Nelli selecteerde gedichten uit de recente verzamelbundel Met Oekraïne in het hart (2023). Deze Oekraïense poëzie wordt zowel in de originele taal als in het Nederlands voorgedragen door geëngageerde dichters als Aleksey Yudin.

Gastheer van de avond is columnist, vertaler en (theater)auteur Johan de Boose, die ons met zijn kennis en liefde voor Oost-Europa doorheen het programma zal gidsen.

Foto ©Nattida-Jayne Kanyachalao

Dit evenement kwam tot stand in samenwerking met Pax Christi Vlaanderen en PEN Vlaanderen. Het muzikale luik is het resultaat van het artistieke vredesproject De Dialogen op het Dak van het PAKT in Antwerpen. Maak alvast kennis met Oleksii en Lev via deze documentaire over De Dialogen: