Mulholland Drive

Betreed opnieuw de wereld van David Lynch met de schitterende 4K-restauratie van zijn meesterwerk en cultklassieker Mulholland Drive. De film heeft na 20 jaar nog niks aan kracht ingeboet en wordt beschouwd als één van de beste films van deze eeuw.

Bette Elms is een jonge, ambitieuze actrice die haar geluk beproeft in Hollywood. Vlak na haar aankomst staat de mysterieuze Rita bij haar op de stoep. Ze heeft een auto-ongeluk gehad, is haar geheugen kwijt en duidelijk op de vlucht. Maar voor wat, en wie is ze? Een adres aan Mulholland Drive zou antwoorden kunnen geven. Maar is Bette zelf eigenlijk wel wie ze denkt te zijn?

REGIE: DAVID LYNCH; GENRE: THRILLER, MYSTERIE; MET: NAOMI WATTS, LAURA HARRING, ANN MILLER; PRODUCTIEJAAR: 2001; RELEASE: 2022; VS; 2U27; ENGELS GESPR. NED. + FRANS ONDERTIT.

PRIJZEN

Na Twin Peaks en Lost Highway verstevigde David Lynch met Mulholland Drive zijn positie als boegbeeld van de surrealistische cinema. Lynch werd destijds voor de film in Cannes gelauwerd als Beste Regisseur. De lijst met prijzen was sowieso indrukwekkend, en dat is een understatement.

Mulholland Drive won een César in Frankrijk in de categorie Beste Buitenlandse Film.

De Prijs voor Beste Film op de New York Film Critics Circle Awards ging naar Mulholland Drive. Op de Toronto Film Critics Association Awards won David Lynch als Beste Regisseur. In Boston gingen ze naar huis met de Prijs voor Beste Film en Beste Regisseur. Naomi Watts viel in de prijzen in San Diego voor Beste Vrouwelijke Bijrol. Op de Film Independent Spirit Awards wonnen ze de prijs in de categorie Beste Cinematografie.

PERS

“Ook gerestaureerd nog 5 sterren waard.” (DE STANDAARD)

Mulholland Drive: 4K-restauratie doet David Lynch-klassieker opnieuw schitteren.” (VERTIGO)

“Ruim twintig jaar na de release blijft David Lynchs Mulholland Drive even fascinerend als beklijvend.” (DE MORGEN)

“Wie niet zonder routekaart op pad durft, mijde de bioscoop. Voor wie het niet uitmaakt dat hij hopeloos verdwaalt in Mulholland Drive is de nieuwste film van David Lynch een weergaloos avontuur, een film om tweeënhalfuur lang bij weg te dromen.” (DE VOLKSKRANT)

“De kracht van Lynchs meesterwerk schuilt er net in dat je het mysterie niet volledig moet ontrafelen om de onweerstaanbare kracht van de film te voelen. Dat beseft ook Lynch zelf. “Ik leg het nooit uit”, vertelde hij in 2018 aan The Guardian over zijn werk. “Dat zou het inperken, kleiner maken.” Een film of tv-serie is immers als een goocheltruc, vindt hij. “En goochelaars vertellen niet hoe ze iets doen.” (DE MORGEN)