Olga

De 15-jarige Olga ervaart aan den lijve hoe gevaarlijk het is om in Oekraïne over de corrupte president Viktor Janoekovitsj te schrijven. Olga’s moeder is een kritische journalist die al langer wordt bedreigd. Als moeder en dochter op een dag ternauwernood aan een moordaanslag ontsnappen, is de maat vol. Olga, die op hoog niveau turnt, wordt door haar moeder naar het buitenland gestuurd. Ze belandt in een Zwitsers gastgezin, traint hard en tekent al snel voor de nationale ploeg. Het doel is het Europese Kampioenschap en daarna de Olympische Spelen.

REGIE: ELIE GRAPPE; GENRE: FICTIEFILM; MET: ANASTASIIA BUDIASHKINA, SABRINA RUBTSOVA, CATERINA BARLOGGIO; 2021; FRANKRIJK, ZWITSERLAND, OEKRAÏNE; 1U25; OEKRAÏENS, FRANS, DUITS, ITALIAANS GESPR. NED. ONDERTIT.

PRIJZEN

De film won in Cannes de Semaine de la Critique - SACD Prijs. Op het Brussels International Film Festival werd hij bekroond met de Publieksprijs en de BeTV Award, Best International Feature Film. Zowel in Hamburg als op het Waterloo Historical Film Festival won Olga de eerste prijs voor Beste Film.

PERS

Olga sleurt je mee met zijn heldin en had nauwelijks actueler kunnen zijn … Knap, hoe regisseur Grappe bij elk turnmanoeuvre voelbaar maakt wat er voor Olga op het spel staat.” (DE VOLKSKRANT)

“Regisseur Elie Grappe heeft met zijn speelfilmdebuut in ieder geval goud in handen, zijn film is de Zwitserse inzending voor de Oscars van 2022 … Hij filmt de turnscènes op een manier dat je je adem inhoudt … Grappe balanceert de thema’s politieke onrust en de dromen van een jong meisje alsof hij zelf al jaren op de evenwichtsbalk vertoeft.” (CINEMAGAZINE.NL)

Olga is een onweerstaanbaar portret van een gedreven jonge turnster uit Oekraïne, die moet kiezen tussen haar sport en haar thuisland.” (DE FILMKRANT)