One Second

China tijdens de Culturele Revolutie. Een gevangene ontsnapt uit een werkkamp in de hoop ergens het bioscoopjournaal te kunnen bekijken waar zijn 14-jarige dochter kort in voorkomt. Het is zijn enige kans om haar even terug te zien, want ze is ondertussen zelf een van de revolutionairen waardoor hij als veroordeelde haar onmogelijk kan opzoeken. De filmrol waarop de beelden staan is echter gestolen door een weesmeisje. Hij zet alles op alles om de filmrol te bemachtigen, terwijl in een afgelegen dorp iedereen vol ongeduld uitkijkt naar de filmavond, een klein lichtpuntje in de hachelijke tijden.

REGIE: ZHANG YIMOU; GENRE: FICTIE; MET: YI HANG, HAOCUN LIU, WEI FAN; 2020; CHINA; 1U43; CHINEES GESPR. NED. FR. ONDERTIT.

PRIJZEN

De film won de Golden Elm Award in de categorie Beste Film, Beste Acteur, Beste Mannelijke Bijrol op de Allywood Film Critics Association Awards. Ze wonnen ook op de Asian Film Awards, en Yi Zhang won op het Faro Island Film Festival voor Beste Acteur. De film werd bekroond op het Miami Film Festival, New Mexico Film Critics en het Hengdian Film Festival of China.

PERS

"Zelden is de liefde voor de cinema zo tastbaar gemaakt als in One Second.” (DE MORGEN)

“Knap hoe Zhang Yimou met een zekere speelsheid subtiele kritiek op het regime weet te uiten.” (DE VOLKSKRANT)

"Een bewijs van Zhangs visuele bravoure én zijn geloof in de kracht van cinema.” (FILMTOTAAL)

"One Second is gelukkig weer een klassieke Zhang Yimou geworden (...) de film is cinematografisch perfect en niet overmatig gestileerd. Het bevat een flinke dosis nostalgie, een ode aan film, zoals film ooit was, iets tastbaars en daarom ook kwetsbaar, en iets wat altijd collectief werd beleefd." (CINEMAGAZINE)