Smoke Sauna Sisterhood

Buiken en billen zijn bloot in beeld. Geen preutsheid hier. Ook geen wulpsheid. Integendeel, de lens zit zo dicht op de huid van de zwetende dames dat hun lijven, de hangende vleeswaren in de rookhut en de poreuze oppervlakte van de stomende saunastenen soms moeilijk te onderscheiden zijn. Hangende borsten, huidplooien en dikke dijen, het is wat het is en het is allemaal deel van een geheel. Terwijl buiten de seizoenen verstrijken deelt een groep vrouwen lijf en leden in de rooksauna.

 

De Zuid-Estse rooksaunatraditie werd door UNESCO erkend als immaterieel cultureel erfgoed. Het ritueel reinigt ziel en lichaam en moet familiebanden en vriendschappen sterken. Het helen staat centraal: conflicten worden aan de deur gelaten. En toch vangt de blik van de Estse filmmaker Anna Hints een maatschappelijke conflict: de getuigenissen van de vrouwen die ze filmt onthullen de verpletterende gevolgen van de patriarchale samenleving.

 

De ene vertelt over haar uitgezaaide borstkanker en haar moeizame ziekteproces, terwijl de andere probeert te begrijpen waarom er nog zo weinig geknuffeld wordt. Het zwaarste verhaal duikt pas op aan het einde van deze hybride documentaire. Sommige ervaringen zijn te naar om onvoorbereid te vertellen en … te horen.

 

REGIE: ANNA HINTS; GENRE: DOCUMENTAIRE; 2023 ; ESTLAND, FRANKRIJK, IJSLAND; 1U29; ESTS GESPR. NED. FR. ONDERTIT.

 

PRIJZEN

Anna Hints haar speelfilmdebuut won de World Cinema-Documentary Regieprijs op het Sundance Film Festival en ze wonnen ook op CPH:DOX 2023 de Next:Wave. Op het San Francisco International Film Festival mochten ze de Golden Gate Award mee naar huis voor Beste Documentaire.

 

PERS

“There is such raw emotional intimacy in this dazzling documentary …  This is a film that weaves a spell, the camera resting often not on the woman talking but on the person listening to her, thereby creating the impression of a universal experience of women.” (THE GUARDIAN)