Stef Kamil Carlens & The Swoon

Stef Kamil Carlens en De Roma zijn een match made in heaven. Keer op keer weet de eigenzinnige artiest het publiek te betoveren, met concerten die telkens nog net dat tikkeltje beter lijken te worden. De Roma draagt Stef Kamil Carlens op handen en die liefde is wederzijds. Na zijn fantastische eerbetoon aan de grote Dylan in september 2022 zakt de flamboyante zanger-muzikant-componist-producer begin november opnieuw af naar Borgerhout met een gloednieuwe plaat onder de arm. 

Stef Kamil Carlens verscheen voor het eerst op de radar van pers en publiek in 1993 met de EP’s Zea van dEUS en Jintro Travels The Word In A Skirt van z’n eigen A Beatband (later Moondog Jr. en uiteindelijk Zita Swoon). Dertig jaar later werkt hij z’n twintigste album af in z’n eigen The Rabbit Field-studio nabij Antwerpen en heeft hij vele honderden liveshows op de teller in binnen- en buitenland. Zijn stijl is uniek: van rauwe blues, speelse theatraliteit, doorvoelde melancholie tot super-funky escapades. Carlens is als artiest onmogelijk in één vakje onder te brengen. Hij is zanger, muzikant, componist, producer, theatermaker, ontwerper én beeldend kunstenaar.

Zijn parcours is ruwweg te verdelen in drie grote periodes. Van 1993 tot 2009 opereert hij voornamelijk onder de namen Moondog Jr. en vooral Zita Swoon, dat voor het in New Orleans opgenomen album I Paint Pictures On A Wedding Dress (1999) de eerste van meerdere gouden platen ontvangt en jarenlang uitgebreid door Europa reist met intense en explosieve liveshows. 2009 is een jubileumjaar en met 5 uitverkochte shows in Parijs, Brussel en Amsterdam en een Best Of album wordt een periode afgesloten.

Van 2009 tot 2016 doopt Stef Kamil Carlens zijn band om naar Zita Swoon Group. De band functioneert eerder als een gezelschap dan als een popgroep. Uitgaande van de muziek, gaat Zita Swoon Group in interactie met kunstenaars uit andere disciplines en andere culturen. Zo reist het gezelschap naar Afrika, werkt het samen met Rosas en Needcompany en creëert het uiteindelijk 5 voorstellingen en 4 studioalbums.

Van 2017 tot vandaag speelt Stef Kamil Carlens onder eigen naam. De songs van twee studioalbums, gecombineerd met een selectie uit zijn uitgebreide repertoire, brengt hij afwisselend met zijn vijfkoppige band en in opmerkelijke soloperformances, waarin hij als een octopus een veelvoud van instrumenten tegelijk bespeelt. In 2019 wint hij een MIA in de categorie 'Beste Muzikant’. Met de gelegenheidsformatie The Gates Of Eden duikt hij in 2021 diep in het repertoire van Bob Dylan, wat resulteert in een gestreamd concert, een livealbum en een tour.

Stef Kamil Carlens & The Swoon

Alban Sarens: tenor - en baritone saxophone, piano, synths
Nel Ponsaers: vocals, Wurlitzer piano, synths
Jonas Meersmans: electric guitar
Maarten Moesen: drums, vocals
Mirko Banovic: electric bass
Rahmat Emonds: vocals, violin, mandolin, electric guitar, synths
Stef Kamil Carlens: vocals, acoustic and electric guitar