Tori et Lokita

Tienermeisje Lokita en de jongere Tori zijn alleen van Afrika naar België gereisd. Ze zijn geen familie, maar de harde realiteit van het vluchtelingleven heeft hun samengebracht. Ze willen elkaar niet meer kwijt en proberen een leven op te bouwen als broer en zus. Maar een verblijfsvergunning krijgen blijkt moeilijk en ze lijken onzichtbaar voor de wereld om hen heen. Lokita houdt zich aan de leugen dat Tori haar broertje is en probeert papieren te krijgen, maar wordt ondertussen gedwongen te werken op de illegale arbeidsmarkt.

REGIE: JEAN-PIERRE DARDENNE, LUC DARDENNE; GENRE: FICTIEFILM; MET: PABLO SCHILS, JOELY MBUNDU, ALBAN UKAJ; 2022; BELGIË; 1U28; FRANS GESPR. NED. ONDERTIT.

PRIJZEN

Tori et Lokita ging op 25 mei 2022 in première in de officiële competitie van het Filmfestival van Cannes en werd onthaald met een minutenlange staande ovatie. De gebroeders Dardenne wonnen de Prix du 75e Festival de Cannes.

PERS

"Met Tori et Lokita hebben de broers Dardenne hun mooiste film in vele jaren gemaakt. Een droevige maar sprankelende ode aan de vriendschap, over twee Afrikaanse kinderen die in België proberen te overleven." (DE MORGEN)

"Voor de helft is de film een hartverwarmende ode aan een krachtige vriendschap en jeugdige geestdrift. De andere helft is bikkelhard. Het contrast tussen die twee kanten is confronterend." (KNACK FOCUS)

"Een vaderlandse film om trots op te zijn over een vaderlandse situatie om zich voor te schamen." (BRUZZ)

"De film grijpt je al na enkele minuten aan en laat je niet meer los." (VERTIGO)