Zuidcafé Rechten van de natuur

Hoe maak je het mogelijk om rivieren of bossen, met al wat erin leeft, te beschermen tegen vervuiling en vernietiging. Misschien door een ecosysteem of een deel ervan rechtspersoonlijkheid te geven? Zo krijgt het zélf rechten en is het niet langer ‘bezit’ waarmee een eigenaar naar believen kan omgaan.

Juridisch is dit helemaal geen vergezochte constructie. In 2008 schreef Ecuador geschiedenis, en nam het als eerste land ooit “Rechten van de natuur” op in haar grondwet. Andere landen , regio’s en steden volgden. Is dit ook toepasbaar in België?

We starten met een inleiding gegeven door Natalia Greene (Cedenma, Ecuador) en Esperanza Martinez (Acción Ecológica, Ecuador). Nadien is er een gesprek tussen Dr. Hendrik Schoukens van UGent, specialist milieurecht en Erik Grietens, Beleidsexpert Ruimte, Bond Beter Leefmilieu. De moderator van dienst is Johannes Lievens. De avond wordt afgesloten met poëzie door Proza-k. Zij delen poëzie die ze ter plaatse maken aan de hand van de thema's die tijdens de avond worden aangehaald.

Het Zuidcafé wordt georganiseerd door 11.11.11, Broederlijk Delen, Oxfam wereldwinkels, MO*Magazine en de Roma.
Deze editie is in samenwerking met BBL, Cedenma en Acción Ecológica.
Met financiële steun van de EU.