3 x jong (jazz)talent

Ze zijn jong, barsten van het talent én hebben vooral goesting om op het podium te staan. In het najaar komen ze naar De Roma. Nabou Claerhout stelt haar Trombone Ensemble voor. Het trio van Bodem kijkt uit naar zijn optreden in de intieme setting van AMOR en de vier jongens van JAKOMO staan klaar voor een stevig concert.

Auteur: Sandra Gasten

Trombone Ensemble Nabou Claerhout
 “Nieuwe klanken voor de trombone”

Nabou Claerhout wist op haar achtste al dat ze de trombone wou bespelen. “Mijn moeder zei me dat ik verliefd moest worden op een instrument en dat had ik met trombone meteen.” Dat ze daarin geslaagd is, is het minste dat we kunnen zeggen. Na studies op de Kunsthumaniora Brussel en kunstenhogeschool Codarts in Rotterdam behoort deze dame tot de nieuwe jazzgeneratie van België, zowel als soliste, bandleider als componist. Van Gent Jazz tot Jazz Middelheim, het Brussels Jazz Weekend en het London Jazz Festival. Nabou’s podiumcarrière is indrukwekkend.

De Antwerpse probeert al een tijdje de trombone naar het grote publiek te brengen. “In De Roma breng ik mijn album Trombone Ensemble Nabou Claerhout, een frisse jazzplaat waarvoor ik een internationaal ensemble verzamelde.” Vijf trombonisten, een gitarist, basgitarist en drummer brengt ze mee. “Alle muzikanten improviseren samen en brengen de trombone naar de voorgrond. We zoeken naar nieuwe klanken die dit instrument kan voortbrengen: warme en lage tonen, ver weg van de swing jazz waarvoor de trombone zo bekendstaat. Het ensemble is voor mij dé ultieme manier om te laten zien wat dit instrument in zijn mars heeft.”

TROMBONE ENSEMBLE NABOU CLAERHOUT
WO 22 NOVEMBER - 20:00
vvk  € 25/23 - ZITTEND
ticketlink

Bodem
“Een mix van composities en improvisatiestukken”

Jazz, popmelodieën en percussie met vrije improvisaties ertussen geweven. De muziek van Bodem past in het hokje van de jazzmuziek, maar Adia Vanheerentals benadrukt dat de band geen ‘moeilijke’ sound wil brengen. “We willen mooie melodieën en feeërieke sferen creëren. Onze muziek moet easy listening zijn en is vaak een mengeling van composities en improvisatiestukken. Daardoor schommelt ons repertoire tussen toegankelijke en experimentele nummers.” Het Antwerpse trio stelt in De Roma zijn debuutalbum Kleine Mars voor. “Onze muziek klinkt live telkens anders.”

Bodem ontstond twee jaar geleden. “Voor mijn bachelorproef op het Koninklijk Conservatorium Antwerpen wilde ik spelen met mensen die ik zelf muzikaal goed vind”, vertelt ze. “Zo ben ik bij gitarist Willem Malfliet en drumster Anke Verslype terechtgekomen.” Adia, die sopraan- en tenorsax speelt, schrijft de nummers. “Al groeit tijdens het spelen een nieuwe sound waarvoor elk lid zijn inbreng heeft.” Het is voor Bodem een fijn weerzien in De Roma, voor Adia en Anke zelfs een optreden in eigen stad. “Ons eerste optreden speelden we op een kerstevent in De Roma. Nu keren we terug in de intieme setting van AMOR.”

BODEM
DI 10 OKTOBER - 20:00
vvk € 10/8 - AMOR ZITTEND
ticketlink

JAKOMO
“Rock-‘n-rol met psychedelische vibes”

JAKOMO ontsproot vijf jaar geleden op de slaapkamer van frontman Julien Tanghe. Niet veel later ontmoette hij gitarist Wout Vermijs, in wie hij zijn muzikale wederhelft vond. Ideale muziek voor fans van Balthazar, Whitney en Robbing Millions. “Voor ons debuutalbum Lobby trokken we de studio in met producer Michie De Maeseneer, die al voor Balthazar werkte”, vertelt Julien.

‘Suave rock’: zo noemt het Brusselse indiekwartet, met Antwerpenaar Thibault Goudket op de drums en Jef Ballon op de basgitaar, zijn sound. Heel wat live concerten later weten we wat die inhoudt. “Onze muziek bevat massa’s energie, een hoog rock-’n’-rolgehalte en dansbare songs, tegelijk voel je de psychedelische vibes, mysterieuze en zwoele klanken. Een mix van melancholie en een energiek karakter.”

De band heeft een stevige live reputatie opgebouwd. “Dat optreden doen we ook écht het liefst, daar zijn we het sterkst in. Wanneer we een show spelen, gaan we er voluit voor”, zegt Julien. “Die reputatie willen we ook in AMOR waarmaken. De Roma is een plek die ik fantastisch vind en waar ik vaak kom. De dag erna kom ik zelf naar King Krule kijken, een van mijn favoriete bands. Daar kijk ik ook al naar uit.”

JAKOMO
DI 17 OKTOBER - 20:00
vvk € 10/8 - AMOR STAAND
ticketlink