Acrobatie van de straat in De Roma

Met veel schwung, acrobatie en muziek dompelt het Gentse gezelschap Be Flat De Roma onder in de wereld van circus. Op vrijdag 24 en zaterdag 25 februari brengen ze Double You, een prikkelende en energieke voorstelling waarbij vijf artiesten een gescheiden podium delen.

Auteur: Sandra Gasten

Be Flat is een Gents circusgezelschap, opgericht door vrienden Ward Mortier en Thomas Decaesstecker. De twee vonden elkaar tijdens hun schooltijd op straat waar ze freerunning en parkour beoefenden, twee loopdisciplines waarbij je zo veel mogelijk obstakels probeert te overwinnen door te springen op muren en straatmeubilair. “Via de Gentse school Circusplaneet zijn we in contact gekomen met circus”, zegt Ward. “Thomas studeerde LO en had weinig tijd. Ik had net die opleiding afgerond en deed auditie bij Circusschool ESAC in Brussel. Ik werd toegelaten. Zo ging de bal aan het rollen.”

Drie jaar later kruisten ze elkaars pad opnieuw. “Het idee rijpte om een voorstelling te maken voor de publieke ruimte. Follow Me werd de start van Be Flat”, vertelt hij. “Met die voorstelling trekken we nog altijd de hele wereld rond, komen we telkens in andere wijken terecht. We beklimmen muren en daken, doen acrobatische toeren op straat en trekken het publiek mee. Artiest en publiek maken bij ons deel uit van de voorstelling en de ruimte.” Die ruimte heeft een grote impact op wat Be Flat doet. “We vertellen geen specifiek verhaal. Wij passen onze acrobatische bewegingen toe op elke nieuwe locatie en mensen vullen onze bewegingen aan met hun fantasie.”

Twee podia

Met Double You betreden de artiesten van Be Flat een ander pad dan dat van de urban acrobatie. Het gezelschap is vooral op straat te vinden, nu palmen ze de zaal van De Roma in. “Het is de eerste keer dat we een voorstelling voor binnen hebben gemaakt”, zegt Ward. “Het is een prikkelende en energieke voorstelling waarbij vijf artiesten een gescheiden podium delen. De grote zaal wordt in twee gedeeld. Het publiek aan de ene zijde zal een andere voorstelling zien dat het publiek aan de andere zijde. We spelen zo in op het FOMO-gevoel: Fear Of Missing Out.”

In tegenstelling tot de vorige voorstellingen brengen we onze eigen scenografie mee. “Elke artiest heeft zijn specifieke achtergrond: beweging, acrobatie of muziek. Er zal altijd iets op het podium gebeuren. Je moet echt oplettend zijn om niets te missen.” De dramaturgie gebeurde door Craig Weston. “Hij is een theatermaker die voor ons een grote inspiratiebron en hulp is geweest bij de creatie van Double You.”

CIRCUS IN DE ROMA
 

Be Flat
Double You (6+)

VR 24 FEBRUARI - 20:00
vvk € 16/14 - zittend
ticketlink

Be Flat
Double You (6+)

ZA 25 FEBRUARI - 15:00
ticketlink

Ell Circo D’ell Fuego
ZO 26 FEBRUARI - 14:00 tot 17:00
gratis workshops in AMOR
meer info

THERE THERE Company
Carrying My Father (12+)

ZO 26 FEBRUARI - 20:00
vvk €16/14 - zittend
meer info
ticketlink