Door te zwerven komt zangeres Wende steeds meer thuis

Ook na twintig jaar weigert zangeres en volbloed maker Wende Snijders in herhaling te vallen. Op haar nieuwe plaat laat ze weer iets nieuws van zichzelf zien, met de hulp van goed volk als Froukje, S10 en Marieke Lucas Rijneveld. Een gesprek over koffie in Amsterdam, haar moeilijke relatie met het Nederlands en waarom België voor haar de rode loper moet uitrollen.

Auteur: Jasper Van Loy

“Hoe persoonlijk kun je worden in je teksten?” vroeg Wende Snijders ooit aan haar grote voorbeeld, de Zuid-Afrikaanse dichteres Antjie Krog. Ze antwoordde: “Als jij je navel zo precies mogelijk beschrijft, dan wordt het de navel van iedereen.”

In die gedachte zit de kern van wat de Nederlandse muzikante en actrice doet. Neem nu Bloed in mijn bloed, een single van haar nieuwe plaat Sterrenlopen: ze vertelt haar eigen verhaal, over een vader die de wereld rondreist voor zijn werk en haar tante die in een Japans concentratiekamp verbleef, maar het refrein zou over u kunnen gaan: “Er stroomt bloed door mijn bloed / een rode draad / die mijn verleden beschrijft / dromen in mijn aders.”

Afkomst, geworteld zijn, thuiskomen: die thema’s staan sinds een paar jaar centraal in het werk van Snijders, die als kind in het spoor van haar vader naar Indonesië en Guinee-Bissau trok. Ook muzikaal zwierf en zwerft ze, van Frans chanson over songs in het Engels en theaterprogramma’s met klassieke muziek tot de Nederlandstalige, met electronica geladen pop die je hoort op het album Mens (2017) en in de voorstelling De wildernis (2022). “In het Nederlands zingen vond ik in het begin een uitdaging”, vertelt ze.

Waarachtig

Vandaag noemt ze Amsterdam haar thuis. “Ik heb ooit gedacht dat ik overal kon wonen, maar nu vind ik het fijn dat ik hier vrienden heb en weet waar ik goeie koffie kan krijgen. Ik zie mijn stad als een springplank naar andere plekken waar ik wortel kan schieten. Ik wil me blijven openstellen voor wat er buiten mijn bubbel gebeurt.”

Waartoe die openheid leidt, hoor je op Sterrenlopen, waarvoor Wende samenwerkte met jonge popzangeressen Froukje en S10, schrijver Marieke Lucas Rijneveld en hiphop-producer Sim Fane. “Ze zijn eigenwijs, zoeken naar een stem die van hen is en staan waarachtig in hun werk. Door hen heb ik weer dieper kunnen ontdekken wat ik precies wil vertellen.”

De vraag of Wende Snijders ook in België een thuis vindt - ze is samen met de Vlaamse theaterdirecteur Wouter van Ransbeek - levert een verrassend antwoord op. “Verborgen verleden, een tv-programma dat stambomen van bekende Nederlanders uitpluist, heeft me weten terug te brengen tot Boudewijn, de eerste graaf van Vlaanderen die bij zijn huwelijk van zijn schoonvader het gebied rond de huidige stad Brugge cadeau kreeg. Ik maak altijd grappen dat ze in Brugge de rode loper voor mij zouden moeten uitrollen. Natuurlijk gaat dat nooit gebeuren en ik zou doodgaan van schaamte, maar het is een mooi, romantisch verhaal, toch?”

WENDE
+ support CHARLOT
ZA 21 OKTOBER - 20:00
vvk € 24/22 - STAAND
ticketlink