Alcarràs

Zolang ze zich kunnen herinneren, plukt de boerenfamilie Solé elke zomer perziken in hun boomgaard in Alcarràs, een klein dorp in de Spaanse regio Catalonië. Maar de oogst van dit jaar zou wel eens de laatste kunnen zijn, want ze moeten plaatsmaken voor lucratieve zonnepanelen. De nieuwe plannen voor het land veroorzaken een breuk in deze grote, hechte familie. Voor het eerst gaan ze een onzekere toekomst tegemoet en dreigen ze meer te verliezen dan alleen hun boomgaard.

Regisseur Carla Simón, zelf telg uit een Catalaanse boerenfamilie, brengt treffend in beeld hoe economische overwegingen jarenlange tradities en de hechte verwevenheid van een familie met hun geboorteland, genadeloos overhoop gooien. De meeste rollen van dit teder portret worden vertolkt door niet-professionele acteurs die je in al hun authenticiteit meenemen naar een grote boerenfamilie die je niet meer zal vergeten.

REGIE: CARLA SIMÓN; GENRE: FICTIEFILM; MET: JORDI PUJOL DOLCET, ANNA OTÍN, XÈNIA ROSET; 2022; ITALIË, SPANJE; 2U; CATALAANS GESPR. NED. FR. ONDERTIT.

PRIJZEN

In 2017 won Catalaanse regisseur Carla Simón in Berlijn de Prijs voor Beste Debuut met de prachtige, delicate film Summer 1993. Ze werd gelauwerd als een naam om in het oog te houden en met Alcarràs lost ze die verwachting meer dan in: met dit authentieke, bitterzoete groepsportret won ze in Berlijn meer dan terecht de Gouden Beer. De film won ook drie Gaudi Awards in de categorieën Beste Regisseur, Beste Scenario en Beste Production Manager. De Fipresci Award voor Beste Internationale Scenario op het Palm Springs International Film Festival ging ook naar Alcarràs. In San Sebastian werden ze bekroond met de Greenpeace-Lurra Award.

PERS

“Simón brengt deze wereld zo intens tot leven dat het pijn doet om haar voor je ogen te zien verdampen.” (DE MORGEN)

Alcarràs heeft geen plotse plotwendingen of emotionele revelaties nodig om het verhaal levendig te houden, maar blinkt uit in eerlijkheid en stijlvolle eenvoud.” (HUMBUG)

“Het indrukwekkende en vitale Alcarràs kweekt begrip voor alle personages.” (DE VOLKSKRANT)