All the Beauty and the Bloodshed

All the Beauty and the Bloodshed vertelt een emotioneel en veelzijdig verhaal over de internationaal befaamde fotograaf en activiste Nan Goldin. Oscarwinnaar Laura Poitras creëerde een zeer persoonlijk portret van één van de belangrijkste fotografen van de late 20e eeuw.

 

De documentaire toont het leven, de carrière en het activisme van Goldin aan de hand van unieke opnames, persoonlijke interviews en haar baanbrekende fotografie. Goldin ontvluchtte haar traumatische jeugd en vond haar eigen scene waarin vrijheid en seksuele onafhankelijkheid een belangrijke rol speelden. Haar persoonlijke inspiratie kwam tot uiting in haar fotografie. Goldin laat zien dat kunst een wapen kan zijn en gaat vandaag de dag de strijd aan met de Sacklerfamilie, die zij verantwoordelijk houdt voor de Amerikaanse opiatencrisis. Terwijl deze crisis nog dagelijks slachtoffers maakt, blijft de familie Sackler groot sponsor van belangrijke musea wereldwijd.

 

Goldin’s strijd helpt haar om haar eigen verdriet een plaats te geven. All the Beauty and the Bloodshed toont een portret van een gedreven persoon.

 

REGIE: LAURA POITRAS; GENRE: DOCUMENTAIRE; MET: NAN GOLDIN, MARINA BERIO, ROBERT SUAREZ; 2023; VS; 2U02; ENGELS GESPR. NED. FR. ONDERTIT.

 

PRIJZEN

De film werd bekroond met de Gouden Leeuw voor Beste Film op het Filmfestival van Venetië en Laura Poitras kreeg daar de titel Ambassador of Hope.

 

Ze werden bekroond tot Documentaire van het Jaar op de London Critics Circle Film Awards. Ze wonnen in de categorie Beste Documentaire op verscheidene Festivals: Film Independent Spirit Awards, Alliance of Women Film Journalists, Columbus Film Critics Association, Austin Film Critics Association, Oklahoma Film Critics Circle Awards, Critics Association of Central Florida, North Dakota Film Society…In Toronto werd de documentaire bekroond met de Allan King Documentary Award.

 

PERS

“Eén van de pakkendste films die u dit jaar kunt zien is een documentaire.” (DE MORGEN)

 

“Door een draad door Goldins leven te weven en daarmee de punten van pijn en schoonheid te verbinden, weet Poitras onze blik te verbreden. Ze schetst diepte- en hoogtepunten en toont ons zo het totaalplaatje dat we uit het oog verliezen op momenten van intense pijn.” (DE FILMKRANT)