Fire of love

Op 3 juni 1991 kost een uitbarsting van de Japanse vulkaan Unzen het leven aan 43 mensen. Daarbij ook Maurice en Katia Krafft, twee wetenschappers uit de Elzas. Hij is geoloog, zij geochemica en fysica. Academisch werk is hen te droog, ze willen hun fascinatie voor vulkanen in de natuur beleven. Vanaf het begin van de jaren 70 reizen ze de wereld (IJsland, Zaïre, Indonesië, Hawaï) rond om vulkanen te onderzoeken. Actieve exemplaren, dat spreekt.

De trips worden grondig gedocumenteerd. De indrukwekkende beelden die ze maken, tonen niet alleen de spectaculaire vulkaanuitbarstingen die ze meemaken maar schetsen ook een beeld van hun liefdevolle relatie. Fire of love is een romantische en tragische ontdekkingstocht via spectaculaire (archief)beelden van adembenemende vulkaangebieden

REGIE: SARA DOSA; GENRE: DOCUMENTAIRE; MET: MIRANDA JULY, KATIA KRAFFT, MAURICE KRAFFT; 2022; CANADA, VS; 1U33; ENGELS GESPR. NED. ONDERTIT.

PRIJZEN

Fire of Love viel meermaals in de prijzen voor Beste Documentaire. De film won de Juryprijs op het Annapolis Film Festival, op het DocsBarcelona wonnen ze de TV3 Award en op het Independent Film Festival of Boston wonnen ze de Grote Juryprijs. Op het Seattle International Film Festival kreeg de film een Speciale Vermelding van de Jury. Op het Sundance Film Festival won Fire of love de Jonathan Oppenheim Editing Award.

PERS

“Dit is hoe je een documentaire over vulkanologen hoort te maken: vol vuur en brandend van verlangen.” (DE STANDAARD)

Fire of Love drijft op suspense. Van in het begin weet je dat het echtpaar een gewisse vulkaandood tegemoetgaat. Dat is een gouden greep van Dosa: niet alleen drijft het de dramatische spanning op, maar het dwingt je ook met een scherper oog te kijken naar de relatie tussen Maurice en Katia. De film geeft je het idee dat zonder vulkanen de twee geen koppel waren geweest. Dosa noemt het een driehoeksrelatie, maar je kunt de vulkanen ook bekijken als de kinderen die de twee nooit gewild hebben.” (DE MORGEN)