Flee

De Afghaanse Amin staat op het punt om te trouwen met zijn Deense partner. Maar noch zijn partner, noch zijn beste vrienden kennen het verhaal van de vlucht uit zijn thuisland 20 jaar geleden. Op voorwaarde dat hij anoniem kan blijven, stemt hij in met het voorstel van regisseur Jonas Poher Rasmussen om voor één keer diep te graven in zijn verleden en het volledige relaas te doen over hoe hij is gevlucht.

Het blijkt een bloedstollend verhaal over de eenzame tocht door het niemandsland tussen burger en illegaal, langs corrupte Russische agenten en gewetenloze smokkelaars. Via een erg geslaagde mozaïek van archiefbeelden en getekende herinneringen wordt een intiem en meeslepend portret geschetst van een man op zoek naar zijn ware ik en een veilige thuis.

REGIE: JONAS POHER RASMUSSEN; GENRE: ANIMATIE, DOCUMENTAIRE; 2021; DENEMARKEN, FRANKRIJK, NOORWEGEN, ZWEDEN; 1U30; DARI, DEENS, ENGELS, RUSSISCH, ZWEEDS GESPR. NED. ONDERTIT.

PRIJZEN

Deze geanimeerde documentaire won de Grote Juryprijs op het prestigieuze Sundance Filmfestival, werd voor maar liefst drie Oscars genomineerd en won zowel de Jury als de Publieksprijs op Anima (Brussel) in de categorie Beste Animatiefilm. Op de British Independent Film Awards won Flee in de categorie van Beste Internationale Onafhankelijke Film. In Denemarken wonnen ze de Robert Award voor Beste Soundtrack, Beste Montage en Beste Documentaire. Op de European Film Awards werd Flee bekroond met de European Film Award voor Europese Documentaire. In Göteborg gingen ze naar huis met de Dragon Award voor Beste Documentaire.

PERS

Flee is een film die het hart beroert, het medium naar nieuwe hoogtes stuwt én die een verhaal vertelt dat het waard is om een zo groot mogelijk publiek te bereiken." (DE STANDAARD)
"De kans dat de documentaire animatiefilm Flee u niet beroert, is flinterdun." (KNACK FOCUS)