Green Border

In de verraderlijke bossen die de zogenaamde ‘green border’ tussen Belarus en Polen vormen, belanden vluchtelingen die Europa via deze route proberen te bereiken. Belarus probeert de EU te ondermijnen door deze grensoversteek te stimuleren, terwijl Polen weigert ze toe te laten. En zo komen de vluchtelingen in een koud, moerassig niemandsland terecht, zonder eten en medische zorg. Als pionnen in een politiek spel worden de levens van de activistische Julia, grenswachter Jan en een Syrische familie met elkaar verweven.

REGIE: AGNIESZKA HOLLAND; GENRE: FICTIEFILM; MET: JALAL ALTAWIL, MAJA OSTASZEWSKA, BEHI DJANATI ATAI; 2024; BELGIË, DUITSLAND, FRANKRIJK, POLEN, TSJECHIË, TURKIJE, VS; 2U27; ARABISCH, POOLS GESPR. NED. FR. ONDERTIT.

PRIJZEN

Ze waren de winnaar van de Publieksprijs op het Chicago International Film Festival, op het La Roche-sur-Yon International Film Festival én op Ekran – Toronto Polish Film Festival, CA. De film won op het festival van Venetië een Speciale Juryprijs en was een grote hit in de Poolse bioscopen. In Cannes sleepten ze de Speciale Juryprijs in de wacht. Op het Palm Springs International Film Festival werden ze bekroond met de Bridging the Borders Award.

PERS

“Een prangend pleidooi voor empathie dat langt nazindert.” (DE STANDAARD)

“Met Green Border werpt de gevierde regisseur Agnieszka Holland een dam op tegen onverschilligheid. Haar vluchtelingendrama is een sterk pleidooi voor empathie.” (DE STANDAARD)

“Een belangrijke en urgente film.” (DE MORGEN)

“Een indrukwekkend, overtuigend en hoogdringend document.” (DE TIJD)