How to Save a Dead Friend

Gemuilkorfd door het steeds autocratischer wordende regime van de ‘depressiefederatie’ besluit de 16-jarige Marusya om zich tegen het einde van het jaar aan te sluiten bij de zelfmoordstatistieken van haar generatie. Tot ze Kimi ontmoet en er een onverwacht liefdesverhaal begint tussen de twee millennials die gevangen zitten in de onderstroom van hun onderdrukkende regering.

Samen filmen Marusya en Kimi de euforie, angst en wanhoop van hun jeugd. Ze leven vol vuur, alsof er geen morgen is, gevoed door drugs en muziek. Wanneer Kimi's verslaving hem voor altijd dreigt te laten verdwijnen, wordt Marusya's camera haar laatste kans om een deel van zijn fragiele ziel te redden. How to Save a Dead Friend is gefilmd gedurende twaalf jaar. Het is een persoonlijke hartenkreet en een boodschap van een generatie die het zwijgen werd opgelegd. Het is een onbreekbaar liefdesverhaal in een verwoestbare wereld.

Deze film bevat heftige content en kan als schokkend worden ervaren.
Wie met vragen zit over zelfdoding kan terecht op de Zelfmoordlijn, op het gratis nummer 1813, of op zelfmoord1813.be.
Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be

REGIE: MARUSYA SYROECHKOVSKAYA; GENRE: DOCUMENTAIRE; MET: MARUSYA SYROECHKOVSKAYA, TATYANA MOREVA, KIMI MOREV; 2023; DUITSLAND, FRANKRIJK, NOORWEGEN, ZWEDEN; 1U44; RUSSISCH GESPR. NED. FR. ONDERTIT.

PRIJZEN

How to Save a Dead Friend van Marusya Syroechkovskaya won op Film Fest Gent de Explore Award 2022. Dat is de prijs van de jongerenjury (18 tot 26 jaar). De documentaire kreeg ook een Eervolle Vermelding in de Internationale Competitie op het Zwitserse documentairefestival Visions du Réel én op het Guanajuato International Film Festival. De Fipresci Award mochten ze ook mee naar huis nemen op het Festival du nouveau cinéma. In de categorie Beginners namen ze de ZIFF Youth Award mee naar huis op het Bilbao International Festival of Documentary and Short Films. In Singapore wonnen ze de Publieksprijs en op het DOC NYC werden ze met de Grand Jury Prize bekroond.